Studie- och yrkesvägledning

Här finns information om PRAO och vilket stöd som skolans studie- och yrkesvägledare (SYV) erbjuder till elever som ska ta beslut om val av skola eller utbildning.

Vad är studie- och yrkesvägledning(SYV)?

Varje skola i Sigtuna kommun har en studie- och yrkesvägledare som har i uppdrag att:

  • bidra med ett studie- och yrkesvägledande synsätt i det pedagogiska arbetet och i den övergripande planeringen av varje skolas elevhälsoarbete
  • ha motivations- och vägledningssamtal med elever och/eller deras vårdnadshavare
  • ge handledning till skolans personal
  • på rektors uppdrag stödja berörda parter inför beslut om upprättande av åtgärdsprogram utifrån ett studievägledande perspektiv

PRAO-perioder 2024/2025

PRAO-period i årskurs 8 för elever i Sigtuna kommuns kommunala skolor läsår 2024/2025.

  • S:t Olof skola vecka 45 och 46, HT24
  • Ekillaskolan vecka 48 och 49, HT24
  • Regnbågens skola när det passar verksamheten.
  • Centralskolan vecka 5 och 6, VT25
  • Steningehöjdens skola vecka 11 och 12, VT25
  • Tingvallaskolan vecka 18 och 19, VT25

För frågor om PRAO-perioder kontakta kommunens PRAO-samordnare via kontaktcenter, kontaktcenter@sigtuna.se eller 08-591 26000.

För information om fristående skolors PRAO, kontakta respektive skola.

Obligatorisk PRAO

Från och med 1 juli 2018 är det lag på obligatorisk PRAO (praktisk arbetslivsorientering) för alla elever i årskurs 8. Det är huvudmannen som ansvarar för att hitta praoplatser åt eleverna. Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola.

Huvudmannen är också ansvarig för att se till att praoplatsen är lämplig och säker utifrån de arbetsmiljöregler som gäller.
Enligt 10 kap. 8a § skollagen.

Webbtjänst matchar elev och företag

För att elever och företag ska kunna matcha varandra använder kommunen en webbtjänst som heter samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan elever söka företag efter intresseområde, lägga in sin CV och sitt personliga brev.

Inför gymnasievalet

För eleverna i årskurs 9 innebär det sista året i grundskolan tätare kontakt med studie- och yrkesvägledaren. Under höstterminen i årskurs 9 besöker eleverna gymnasiemässan, har enskilda samtal och får allmän gymnasieinformation. Som elev eller vårdnadshavare kommer du att märka av att det dimper ner en hel del reklam från olika gymnasieskolor, och det är lätt att påverkas av alla löften. Eftersom gymnasievalet är ett viktigt val, rekommenderar vi att ni besöker en rad olika alternativ för att själva skapa er en bild av verksamheten. Exempel på frågor att ställa sig är: "Kommer jag att trivas här?", "Finns det studiero?", "Vad får jag för intryck av verksamheten i stort?"

SYV-plan

I vår SYV-plan Pdf, 562.5 kB, öppnas i nytt fönster. beskriver vi vår röda SYV-tråd och ger skolorna de verktyg de behöver för att arbeta med en god studie-och yrkesvägledning.

Kontakt

Om du vill komma i kontakt med studie- och yrkesvägledarna så ska du vända dig till skolans studie- och yrkesvägledare eller har du frågor angående PRAO så ska du kontakta kommunens PRAO-samordnare. Du når dem via Sigtuna kommuns kontaktcenter på telefonnummer 08-591 260 00 alternativt via e-post på adressen kontaktcenter@sigtuna.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.