- Start
- / Utbildning och barnomsorg
- / Grundskola
- / Grundskolor
- / Sagaskolan
- / Barn- och elevhälsa
- / Familjebehandlare i skolan - skolteamet
Familjebehandlare i skolan - skolteamet
Om skolans personal märker att en elev har svårt att klara av tillvaron i skolan, kan familjebehandlarna i skolteamet erbjuda socialt stöd till både eleven, skolan och vårdnadshavarna. Familjebehandlarna tillhör socialtjänsten, men arbetar på skolan.
Innehåll på denna sida
Ibland kan det behövas stöd runt en elev som har svårt att klara tillvaron i skolan. Då kan våra familjebehandlare se till att skolan, familjen och eventuellt andra personer runt barnet tillsammans skapar förutsättningar för att barnet ska må bra och lyckas i skolan.
Familjebehandlarna är specialister på att förändra oönskade sociala situationer och jobbar med relationer med och runt barnet. De är anställda av socialtjänsten, men arbetar på uppdrag av skolan.
Vi löser svårigheter innan de blir större
Våra familjebehandlare i skolteamet jobbar förebyggande, vilket innebär att vi hanterar problem tidigt innan de vuxit sig större. När skolpersonalen känner oro för en elev på skolan kan skolteamet kopplas in för att erbjuda mer omfattande stöd och hjälp till eleven, skolan och vårdnadshavarna.
Efter att familjebehandlarna har fått information från skolan att en elev skulle behöva stöd kommer barnets vårdnadshavare att få information om vad det innebär. Om du som vårdnadshavare vill ta emot stödet bjuds du in till ett möte för att få ytterligare information och för att prata om situationen tillsammans. Stödet är helt frivilligt och bygger på ett tätt samarbete mellan familjebehandlare, skola och dig som vårdnadshavare.
Så här jobbar vi
Familjebehandlarna leder samarbetet mellan vårdnadshavare, skola och andra runt barnet och har som mål att förändra elevens situation på ett strukturerat sätt. Vi har oftast kontakt genom enskilda samtal. Ni som vårdnadshavare är våra främsta samarbetspartners och vi återkopplar löpande till er.
Tillsammans undersöker vi vad som ligger bakom det som inte fungerar och ser till att vi alla har samma bild. Våra insatser kan handla om att anpassa tillvaron i både hemmet och i skolan och utmana eleven mot en fungerande skolgång. Till sist jobbar vi för att förändringarna vi har gjort ska hålla i sig på längre sikt.
Skolteamets familjebehandlare jobbar med både professionella nätverk och med personer runt barnet, vilket innebär att många delar i ert barns tillvaro involveras för att skapa en förändring. Skolteamet jobbar för att minska det som fungerar mindre bra och stärka det som fungerar bättre.
Familjebehandlarnas stöd finns tillgängligt på Eddaskolan, Sagaskolan, Centralskolan, Sätunaskolan, Norrbackaskolan och Tingvallaskolan.
Sekretess
På socialtjänsten har vi sekretess, vilket betyder att vi inte får berätta för andra om vad vi vet om ett barn. För att kunna ta emot skolteamets stöd behöver ni som vårdnadshavare ge oss tillstånd att bryta sekretessen mellan oss som jobbar runt ert barn. Det gäller exempelvis skola, socialtjänsten, BUP och elevhälsovård. Vi är försiktiga och hanterar en bruten sekretess varsamt, men det behöver göras för att vi ska kunna nå de resultat vi vill.
Skolteamet har en anmälningsskyldighet till socialtjänsten vid oro för barn. Om vi skulle behöva göra en orosanmälan kommer vi att vilja göra det med er medverkan.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan