Bra att tänka på inför höstens skolstart

Inför skolstart kan du behöva ansöka om skolskjuts, fritidsplats eller specialkost. Vad gäller? Här har vi samlat några frågor och svar med länkar till vidare information. De flesta ansökningar görs via våra e-tjänster.

Två barn som sitter och målar med vattenfärg

När måste jag ansöka om skolskjuts?

Om ni ska ansöka om skolskjuts ska ansökan komma in senast 31 maj 2022. Kommer er ansökan inte in i tid kan skolskjuts (exempelvis SL-kort) inte kunna garanteras innan skolstart.

Mer information och e-tjänst finns här

Vad gäller för fritidshem?

Om ditt barn har en heltidsplacering på förskola idag och ska börja förskoleklass kommer ni automatiskt att tilldelas en plats på ett fritidshem på den skola där barnet får skolplacering. För barn som ska övergå från förskola till förskoleklass startar fritids den 1 augusti 2022.

Om någon av vårdnadshavarna är arbetssökande eller föräldraledig har barnet inte rätt till plats på fritidshemmet. Om situationen ändras kan ni ansöka om plats via e-tjänsten på kommunens hemsida.

Fritidsplatsen avslutas automatiskt för barn i årskurs 3 den 31 juli 2022. Om ni önskar fortsatt fritids efter detta kan ni ansökan om det eller hör av er till handläggare om att ni önskar fortsatt fritids i årskurs 4, då öppnas platsen igen och den löper på och avslutas automatiskt 31 juli det år barnet slutar i årskurs 6, om ingen uppsägning sker tidigare.

Bra att veta är att det vid uppsägning är två månaders uppsägningstid.

Om någon av vårdnadshavarna blir arbetssökande, föräldraledig eller får förändrad inkomst är ni skyldiga att registrera detta via e-tjänsten på kommunens hemsida.

Mer information fritidshem och e-tjänst finns här

Hur gör jag om mitt barn är allergisk och behöver specialkost?

Har ditt barn en matallergi eller behöver särskild kost av medicinska skäl måste vi få veta det innan terminsstart för att kunna laga rätt mat. Du behöver ha ett läkarintyg eller be din läkare om ett utdrag ur journalen där det står vad ditt barn är allergisk emot.

Mer information om kost och ansökan hittar du här.

När börjar skolan i höst och när är det jullov?

Terminen för hösten 2022 startar tisdagen den 16 augusti och skolavslutning är tisdagen den 22 december. Alla tider för terminsstart, lov- och studiedagar hittar du på sidan läsårstider.

Skolportalen

Här hittar du som vårdnadshavare användbara länkar som tar dig vidare till våra digitala skoltjänster.

Skolportalen

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.