- Start
- / Utbildning och barnomsorg
- / Förskola
- / Förskolor
- / Aspbackens förskola
- / Arbetssätt och kvalitetsarbete
- / Arbetssätt i de kommunala förskolorna
Arbetssätt i de kommunala förskolorna
I våra kommunala förskolor har vi tagit ett gemensamt ställningstagande för ett Reggio Emilia-inspirerat arbetssätt. Här kan du läsa om vad det innebär.
.jpg)
Fotograf: Rosie Alm
Det kompetenta barnet
Vi tror på ett rikt och kompetent barn med en stark vilja att lära tillsammans med andra. Vi ser förskolan som en demokratisk mötesplats där allas lika värde bekräftas, liksom insikten om att olikhet och mångfald berikar.
Projekterande arbetssätt
Genom ett projekterande arbetssätt får barnen möjlighet att vara i ett utforskande kring ett gemensamt fokus. Barnen får prova hypoteser, stanna i processer och skapa förståelse tillsammans med andra. De får med sig förmågor som kommer att vara viktiga i en föränderlig framtid.
Pedagogisk dokumentation
I vårt pedagogiska arbetssätt är lyssnande, dokumentation och reflektion centrala begrepp. Detta gör vi genom den pedagogiska dokumentationen som är vårt verktyg för att synliggöra och förstå barnens lärande och för att kvalitetssäkra det uppdrag som finns i läroplanen för förskolan.
De 100 språken – barnens alla uttryckssätt
Att främja olika uttryckssätt, lyssna, reflektera och utforska är grunden i Sigtuna kommuns förskolor. Alla barn ska känna att de får ta plats och göra sin röst hörd. Det ska kännas lustfyllt att komma till förskolan.
Det talade språket är en uttrycksform, det finns 99 till. Det är lättare för små barn att uttrycka sig och sätta händelser i ett sammanhang om de får göra det på sitt eget vis.
I de kommunala förskolorna ser vi barns inflytande och delaktighet som en viktig grundsten i verksamheten. Det innebär att miljö och arbetssätt på förskolan utvecklas utifrån barnens behov och intressen.
Förskolan pratar om att arbeta 100-språkligt – det innebär att erbjuda barnen möjlighet att utveckla olika uttryckssätt.
Det verbala språket är en del, andra kan vara att teckna, måla, arbeta med lera, sång, dans och litteratur. Just miljö och material är viktiga delar i Sigtuna kommuns kommunala förskolors pedagogik.
Den pedagogiska miljön
Barn ska få möjlighet att uppleva olika miljöer och material samt utforska med alla sinnen. Det blir ett lärande på ett djupare plan där de får vända och vrida på sanningar, prova olika teorier, uppleva och erövra kunskap på olika sätt med flera sinnen.
Vår pedagogiska miljö på förskolorna består av olika stationer, så kallade ateljéer, där skapande, fantasi och glädje finns. Barnens olika sätt att utforska och leka skapar stationernas innehåll. Hos oss får barn lära sig att skapa sitt eget material. Det främjar barnens fantasi.
I Sigtuna kommun har vi en återanvändningscentral, SigVända. Här finns spill- och restmaterial från företag och privatpersoner. Till SigVända kan förskolornas pedagoger komma och hämta material.
De pedagogiska miljöerna är i ständig förändring och utvecklas utifrån barnens tankar, nyfikenhet och frågor. Vårt mål är att den miljö barnen möter på våra förskolor är estetisk, utforskande och tillåtande. Vi ska i vår undervisning ge utrymme för utforskande, lärande, lek och fantasi vilket vi har möjlighet till när den pedagogiska miljön utgår från det pågående projekterandet.
Läs om Digitalisering i förskolan
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan