Vi har utbildat 6000 planetskötare

2019-09-20

För tio år sedan gjorde vi Handbok för planetskötare. Sedan dess har vi utbildat flera tusen elever till planetskötare – och boken är fortfarande högaktuell.

Det var inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009 som Naturskolan med Peja Snöbohm i spetsen lät samtliga grundskoleelever skriva ner sina löften, önskningar och lösningar kring miljö- och klimatfrågor. Eleverna fick rita varsin klimathand och skriva en tanke per finger. Detta blev grunden till boken.

-Vi sa att vi skulle sprida barnens budskap så långt vi kunde – och det blev hela vägen till makthavarna som deltog i klimatkonferensen”, berättar Peja som var en av de som åkte ner med de 4000 klimathänderna i en glasbehållare till Köpenhamn.

Samtliga Sigtuna kommuns elever kommer i kontakt med Naturskolan under sin skolgång. Så här säger rektor Peja Snöbohm:
-Vår natur är ju själva förutsättningen för vår tillvaro, för vårt liv. För att vi ska kunna göra det arbete som krävs för att bevara naturen och planeten, tror jag att det är nödvändigt att utveckla ett engagemang och en relation till naturen redan i tidig ålder. Jag skulle uppskatta att vi de senaste tio åren utbildat omkring 6000 planetskötare i Sigtuna kommun.

Läs mer om arbetet och titta i Handboken här.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan