Bra gensvar för Sigtuna i Almedalen

2013-07-08

Almedalsveckan 2013 är slut. Den brukar beskrivas som världens största, demokratiska mötesplats. 2300 olika programpunkter fanns att välja mellan under veckan. Sigtuna kommun svarade för tre av dem.

Almedalsveckan har arrangerats i Visby i över fyrtio år. Det hela började 1968 då Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen. Idag handlar det om Sveriges största politiska mötesplats. Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta och alla kan dra nytta av Almedalsveckan.

Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen och Almedalsveckan brukar beskrivas som världens största, demokratiska mötesplats.

–Det handlar om vad jag skulle vilja kalla politisk allemansrätt, menar Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

För Sigtuna kommun är frågor om jobb, miljö och samarbete med näringslivet viktiga. På riktigt. Därför arrangerade Sigtuna tre seminarier som berörde de frågorna.


Det första seminariet handlade om resursjobb med temat ”Sigtuna storsatsade på jobb istället för bidrag”. Där talade bland andra Ibrahim Khalifa (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Det andra, som genomfördes på Briggen Tre Kronor, var ett klimatmingel och paneldiskussion om palmolja med titeln ”Hälften av svenskarna vet inte vad palmolja är” som arrangerades av Destination Sigtuna och samarbetet för en hållbar destination.


Slutligen var det en paneldiskussion om Airport City Stockholm och satsningen på en väl utbyggd infrastruktur och kollektivtrafik. I panelen deltog från vänster; Kristina Alvendal, vd, Airport City Stockholm, Christer Wennerholm (M), trafiklandstingsråd, Stockholm, Markus Pettersson, förbundssekreterare, Svenska Transportarbetareförbundet, Per-Erik Kanström (M), kommunalråd, Upplands Väsby kommun, Fredrik Jaresved, Swedavia, Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande, Sigtuna kommun och Olov Holst (M), oppositionsråd, Sigtuna kommun.    

Samtliga seminarier och paneldiskussioner var välbesökta, speciellt klimatminglet om palmoljan, där alla som ville vara med faktiskt inte fick plats!

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan
Bilder klimatmingel

Bilder klimatmingel