Sigtuna 2013 års sverigefinska minoritetskommun

2014-02-24

Samverkan, dialog och gemensamt ansvar. Det har varit ledorden för Sigtuna kommuns minoritetsarbete under de tre åren som kommunen har ingått i finskt förvaltningsområde. Ett arbete som nu kröns med Sverigefinländarnas delegations utmärkelse 2013 års sverigefinska minoritetskommun, utdelad på Sverigefinnarnas dag den 24 februari.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson (S) och projektledaren Mari Forsberg deltog vid ceremonin i Borås på kvällen den 24 februari.

- Jag är väldigt glad och stolt över att få ta emot denna utmärkelse. Vi vill visa att vi tar de finsktalandes rättigheter precis lika allvarligt som Borås, på de sätt som passar just oss. Vi är inte perfekta, men vi vill göra vårt bästa även i framtiden. Att vi nu utnämnts till årets sverigefinska minoritetskommun både bekräfter det vi gjort hittills och är förpliktigande för framtiden, sa Lars Bryntesson i sitt tacktal.

Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör vid Sigtuna kommun, delade Lars Bryntessons glädje över utmärkelsen:

- Att aktivt arbeta för och värna om våra minoriteters rättigheter är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. I Sigtuna kommun tar vi denna fråga på allvar. Det skapar förutsättningar för att alla människor i vårt samhälle, oavsett varifrån man kommer eller vem man är, behandlas med respekt, kommenterar Ulla-Marie Hellenberg.

Mari Forsberg och Lars Bryntesson har just tagit emot utmärkelsen 2013 års sverigefinska minoritetskommunUr motiveringen:
”Sigtuna kommun tilldelas priset för att de genom sitt arbete visar att de tar minoritetsrättigheter på allvar. Kommunen har hittat lösningar för att säkerställa minoritetsrättigheter inom förskola, skola och äldreomsorg och erbjuder service och ett rikt kulturutbud på finska. Kommunens arbete bygger på tydlig dialog och samverkan med den sverigefinska minoriteten. Det är särskilt glädjande att Sigtuna kommun väljer att bekosta samordnarens lön från sin egen budget så att hela minoritetspengen kan användas till insatser för sverigefinnarna.”

Det är Sigtuna kommuns hårda och målmedvetna arbete som har lett kommunen fram till dagens utmärkelse, 2013 års sverigefinska minoritetskommun. Redan 2010 blev Sigtuna finsk förvaltningskommun, men under förra året la kommunen in en högre växel med sitt minoritetsarbete. Tillsammans med föreningar och andra organisationer i samhället och genom att möta de enskilda kommuninvånarna har Sigtuna kommuns arbete varit framgångsrikt. Kommunens vision och värdegrunder har gett de bästa förutsättningarna för arbetet.

- Sigtuna kommun har gjort ett väldigt bra arbete och vi är stolta och tacksamma för den här utmärkelsen, säger Mari Forsberg, projektledare för finsk förvaltningskommun.

Bland de aktiviteter som Sigtuna kommun har genomfört och genomför kan nämnas den tvåspråkiga förskoleavdelningen som öppnade hösten 2012. Ett år senare ombildades avdelningen och blev helt finskspråkig. Vid varje äldreboende i Sigtuna kommun finns såväl finskspråkig personal som underhållning på finska. Övriga aktiviteter är sagostunder på finska, finsk film, ökat inköp av finsk litteratur, musik och film till biblioteken, stöd till ett föreningsprojekt inom vilket barn bloggar på finska, fester med föreningarna med mera. Vidare sker samråd med olika föreningar med finska medlemmar i kommunen.

Priset delades ut på kvällen den 24 februari vid en ceremoni på Folkan i Borås, 2012 års sverigefinska minoritetskommun.

Mer information lämnar Mari Forsberg, projektledare finsk förvaltningskommun, Sigtuna kommun, 0736-337372


 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan
Läs mer!