Pris till miljömedvetna barn

2011-04-04

På Sätunaskolans skolgård samlades måndagen den 4 april elever från sju skolor för att få diplom och pris i energispartävlingen. Hundratals elever jublade när de fick presentkort på 3 000 kronor och löfte om en klassuppsättning av boken ”Handbok för planetskötare” som eleverna själva medverkat i.

Kommunalrådet håller i boken planetskötare

Kommunens grundskolelever har skapat 4 000 händer med 20 000 miljötips som nu blivit en bok. Alla grundskoleelever i Sigtuna kommun kommer att få varsin bok.
Naturskolans rektor, Per Snöbohm, står bakom idén om Planetskötarboken:
- Vi måste ta hand om planeten för att den ska må bra, sa han till eleverna på skolgården idag. Ni kommer att lära er väldigt mycket av varandra genom att läsa vad ni alla har skrivit i boken. Det är otroligt kloka ord. Tillsammans kan vi ta hand om den här jorden!

Delas ut på Tällberg Forum

- Alla tips som ni har skrivit på klimathänder ska användas i undervisning på skolorna, sa Anders Johansson, kommunalråd (s) Sigtuna kommun. Boken ska också översättas till engelska och vi kommer att dela ut den till deltagarna på Tällberg Forum som samlas i Sigtuna i sommar.

Kulturskolan sparade mest el

Lisa delar ut miljöprisSkolorna var bäst på att spara el i kommunens el-sparartävling och den skola som sparade mest var Kulturskolan.
- Ni har gjort små saker som att släcka lampan, stänga av elskåpet och inte vrida upp elementet, som tillsammans gör att man kan spara ganska mycket el, sa initiativtagaren Lisa Henningsson, kommunens energirådgivare.
Kulturskolan sparade 21,4 procent el. Näst bäst var Sätunaskolan. Valstaskolan har sparat mest antal kwH – 11 000. All kommunal verksamhet deltog i tävlingen där elförbrukningen för oktober och november 2010 jämfördes med samma period året innan.

Mer miljömedvetna elever

Victoria Carlsson, Sätunaskolans elev- och miljöråd, tog emot presentkortet och tackade:
- Vi har blivit mer miljömedvetna, sa hon och vi fortsätter att spara energi.
De sju skolor som vann var Kulturskolan, Sätunaskolan, Valstaskolan, Centralskolan, S:ta Gertruds förskola, Saga förskola och Rävsta skola.
Presentkortet på 3 000 kronor ska eleverna använda till något som är miljövänligt och klimatsmart.
- Godis, skrek någon ur publiken.

Torbjörn Granrot

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan

Relaterade dokument