Hemester – semester på hemmaplan

2019-06-27

Varför resa bort när du lika gärna kan ha en skön, avkopplande och billig semester på hemmaplan? Sigtuna kommun har mycket att erbjuda. Till exempel tio naturreservat, en gammal torparby, museum, flera slott och slottsträdgårdar, både inom- och utomhusbad och vackra promenadstråk. Här kommer några exempel på aktiviteter att syssla med i sommar.

 

Runstensjakt

 
Du kanske vill äga sommaren åt att titta på alla våra runstenar i kommunen? En runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och turistbyrån i Sigtuna stad.
Det finns ingen annan plats i världen som har så många runstenar som Sigtuna stad. Staden har mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar.  

https://destinationsigtuna.se/attraktion/runstenar/

Naturreservat

 
I Sigtuna kommun finns det tio naturreservat att utforska året runt. Här kan du hitta både hjortron, kända och ökända fågelarter, trolsk barrskog och kommunens lodjursfamilj om du har tur. Ta dig runt till fots eller med cykel.

https://sigtuna.se/Miljo--Natur/Park-och-natur/Platser-varda-att-besoka/

Viby by


– Ta en promenad eller en cykeltur till den gamla torparbyn Viby by och se hur människor levde för 200 år sedan.
Här finns också de nyligen funna lämningarna av en romansk stenkyrka från tidig medeltid.

https://www.sfv.se/sv/fastigheter/sverige/stockholms-lan-ab/ovriga/viby-by-i-sigtuna/ 

Bada, bada och bada


I Sigtuna kommun finns fyra strandbad och två inomhusanläggningar. Badplatserna omfattas av EU:s föreskrifter och under sommaren tas prover för att kontrollera vattenkvalitén.  

https://sigtuna.se/sv/Kultur--Fritid/Simhallar-och-gym1/

&Konst


Den gamla simhallen i Valsta är förvandlad till en plats för konst. Se installationer och skulpturer eller var med och skapa konst själv.
Öppet: 8 juni till 25 augusti, torsdag– söndag kl. 12–17. Fri entré. 

https://sigtunamuseum.se/konst/ochkonst/

Utegym


Istället för att svettas inne på ett gym är det både härligare och billigare att träna på någon av kommunens utegym. Sigtuna utegym vid Prästängarna, aktivitetsparken vid Gröna villan i Valsta eller Vikingafältet i Märsta erbjuder alla tre utegym för allmänheten.

Planespotting


Alldeles intill Halmsjön och bana 3, Arlanda flygplats, finns en särskild utsiktsplats för planespotting. Här har man bra utsikt över planens start och landningar.
Passa samtidigt på att ta ett dopp i Halmsjön.

https://destinationsigtuna.se/attraktion/planespotting-pa-arlanda-2/

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan