Han har jobbet som flest kommer att konkurrera om, om fem år

2018-11-28

Arkeolog är ett av de yrken som det kommer att vara mest konkurrens om 2023, enligt en ny rapport som Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) nyligen presenterat. Vi passade därför på att intervjua vår arkeolog Anders Söderberg, som jobbar på Sigtuna Museum.

”Det bästa med att vara arkeolog är att jag lär mig nya saker varje dag. Att få arbeta som arkeolog i Sigtuna kommun gör det dessutom extra spännande, då kommunen ligger i landets fornlämningstätaste område. Sigtuna låg i navet, i själva ögat, på en stor samhällsomvälvning på 1000-talet; skiftet från vikingatid till medeltid och det långsamma utmejslandet av ett kungarike av kontinentalt snitt. Spåren efter det syns inte bara i staden Sigtuna utan även i omlandet, i kommunen i övrigt.”

Som exempel berättar Anders Söderberg att kommunen bland annat har tre östtornskyrkor (Husby-Ärlinghundra, Norrsunda och Skånela). Kyrkor med tornet i öster har antagits vara knutna till kungsgårdarna och kungamakten.

”Vi har flera platser där kontinuiteten i landskapet, från järnålder och fram till de senaste seklens jordbrukslandskap, är obruten och särskilt tydligt avläsbar. De områdena har statligt skydd i form av riksintressen. För närvarande har vi sju riksintresseområden, inom kommunens gränser. Det tycker jag är en anledning att vara lite extra mallig.”

Vad säger du om rapporten, att arkeologyrket kommer att vara ett så populärt yrke om fem år?
- Jag tänker att konkurrensen bland utbildade arkeologer är skyhög redan idag, och har varit det sedan tidigt 90-tal då jag läste. Det har alltid funnits fler platser på grundkurserna än vad det funnits platser på arbetsmarknaden, och det är knepigt. Men, jag har haft lyckan att fått jobb inom facket och tycker att jag har ett väldigt spännande jobb.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan