NIU - Fotboll

Svensk fotboll har genom åren haft mycket stora internationella framgångar med både landslag och klubblag. För att vi också i framtiden ska ha fortsatta framgångar krävs bra utbildning och bra utvecklingsmiljöer för unga fotbollsspelare.
Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö – en miljö som ger elitsatsande fotbollsungdomar möjlighet att ta vara på sin fallenhet för sin idrott och som erbjuder bra förutsättningar att kombinera studier och fotboll i spelarens närmiljö. Denna möjlighet är mycket värdefull för svensk fotbolls framtid.

Certifierad NIU Fotboll

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) utfärdar i samverkan med Skolverket en certifiering av gymnasieskolor med fotbollsutbildningen (NIU). Avsikten med certifieringen är att säkra kvaliteten vid de gymnasieskolor som erbjuder specialidrott. 

Ämnet specialidrott består av fyra delkurser:

  • Idrottsspecialisering/Fotboll 1 (100 poäng)
  • Idrottsspecialisering/Fotboll 2 (100 poäng)
  • Idrottsspecialisering/Fotboll 3 (100 poäng)
  • Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)

 

Arlandagymnasiet har certifiering, precis som alla andra NIU-skolor, under certifieringsperioden 2019-2022 och uppfyller därmed de krav som SvFF har på NIU. På Arlandsgymnasiet har vi 10 platser per läsår.

Kombination elitidrott och gymnasiestudier

För att eleverna ska kunna kombinera sin idrottssatsning med gymnasiestudier är Arlandagymnasiets lärare inställda på att hjälpa och stödja eleverna på olika sätt. Idrott kräver ibland att eleverna är frånvarande från skolan för tävling och träning. Varje onsdagmorgon erbjuder skolan ämneshandledning (framtiden) där eleverna kan få extrahjälp för att nå sina mål.
SvFF:s och skolverkets krav är att de skolor som Svenska Fotbollförbundet certifierat som anordnare av nationell idrottsutbildning (NIU-fotboll) förbinder sig att erbjuda högt utbildade instruktörer, ändamålsenliga anläggningar och en bästa möjliga träningsmiljö under hela läsåret. Skolan ska också erbjuda ett bra programutbud, studiehjälp, lärarförståelse och ett idrottsvänligt schema.

Träningsanläggning

Anläggningen som används för fotbollsträning är Midgårdsvallen som finns 200 meter från skolan. Vår teoretiska del av fotbollsutbildningen sker på AGY. Vi tränar fys på SATS i Märsta (500 meter från skolan) under vissa perioder av året.

Målet med utbildningen

Målsättningen med utbildningen är att fotbollsungdomar ska kunna kombinera gymnasiestudier med elitinriktad fotbollsutbildning. Utbildningen ska vara av tydlig elitidrottskaraktär, och ambitionen för ett NIU-gymnasium är att det tillsammans med de föreningar som eleven/spelaren tillhör ska skapa en så god utbildningsmiljö som möjligt. Det övergripande målet med fotbollsutbildningen är att spelaren under gymnasietiden utvecklar färdigheter och kunskaper i fotboll som ger förutsättningar att nå nationell elitnivå.

Lärare i fotboll

Martin Möller är lärare i fotboll på Arlandagymnasiet. Han kombinerar sitt uppdrag hos oss med sitt uppdrag som spelarutbildningsansvarig på Upplands Fotbollförbund, tränarutbildare i SvFF:s tränarutbildningar och Sportchef för Sigtuna IF FK Ungdom. 


Övriga instruktörer: 
Eric Engström - fysio och kiropraktor

Eric är skolans resurs vad det gäller både fysträning och rehab/prehab. Han är utbildad kiropraktor och har jobbat med elitlag som fysio och även hos oss i flera år. 
Karim Fegrouch - tränare med målvaktsansvar
Karim har spelat nästan 300 matcher som proffesionell fotbollsspelare och gjorde sin sista säsong 2018 i allsvenska IK Sirius FK. Han har representerat klubbar i Marocko, Grekland, Cypern och i Sverige och har erfarenhet från Europacupspel, mm.
Karim ansvarar för våra målvakters utbildning praktiskt, teoretiskt och som mentor.
Johan Arneng - vikarie och resurs
Johan har stor erfarenhet som spelare i bland annat Djurgårdens IF, Vålerenga (Norge), Ålesund (Norge) och Empoli (Italien). Han har spelat med några av Sveriges bästa fotbollsspelare och mött några av världens just då bästa spelare och med de erfarnheterna är Johan idag en duktig instruktör och kan vägleda spelare i att nå sin yttersta potential. Johan finns med de gånger som Martin är borta och vid tillfällen då vi vill förstärka vissa moment teoretiskt och praktiskt. 

Har Ni frågor angående NIU-fotboll, kontakta:
Martin Möller
martin.moller@arlandagymnasiet.se 
Mobil: 072-225 70 54

Ansökan

Här ansöker du till NIU Fotboll 2020 

(OBS! Du måste också göra en ansökan till Arlandagymnasiet för att få en plats på skolan.)

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Länkar