Hanna, NA16, till final!

2019-03-22

18-åriga Hanna Almqvist går sin sista termin på naturvetenskapliga programmet på Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun.
I sitt gymnasiearbete har hon forskat om vandrarmusslan, ett arbete som imponerat så stort på Unga Forskare att det nu är ett av finalistbidragen i den största rikstäckande vetenskapstävling som finns för landets ungdomar.

Sedan 1963 har Utställningen Unga Forskare arrangerats. Varje år har den lockat ett stort antal skolklasser från hela Sverige, som kommer för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer.

I år är en av de som ska inspirera andra Hanna Almqvist från Hällsbo och Arlandagymnasiet.
- Det har helt klart varit intressant att prova på forskningsarbete. Jag förstår att det är viktigt att på ett korrekt sätt ta fram fakta, som ger en bra lägesanalys för beslutsfattare. Att ha blivit uttagen till final känns så klart kul för mig och även för mina handledare som har stöttat mig under processen, säger hon.

Varför det blev just forskning kring vandrarmusslan som fångade hennes intresse förklarar hon såhär:
- Att välja ämne till gymnasiearbete är lite knepigt och till en början hade jag ingen aning om vad jag skulle välja. Men så presenterade Johan Lindell från Sigtuna Naturskola och Matz Norling från Sigtuna Naturskyddsförening några olika förslag på ämnen och då blev jag intresserad av just ett projekt om vandrarmusslan. Att delta i ett projekt som handlar om miljön i närområdet har varit extra spännande.

Hanna Almqvists bidrag om vandrarmusslan tävlar om Svenska Juniorvattenpriset som instiftats i syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste

resurs och för att skapa engagemang bland unga kring vattenrelaterade

frågor.
Utställningen Unga Forskare hålls på Tekniska museet i Stockholm den 27-28 mars.
- Det ska bli spännande! Det betyder mycket för mig att mitt gymnasiearbete bedömts som bra, säger Hanna Almqvist.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post