FN-rollspel på Arlandagymnasiet

2018-03-07

Arlandagymnasiet firar i år tionde året som certifierad FN-skola och lika många år med FN-rollspel. Under två dagar har 85 elever företrätt 21 länder i Arlandagymnasiets årliga FN-rollspel. De har förhandlat, presenterat resolutioner, debatterat och kompromissat, både i generalförsamlingen och i två utskott; miljöutskottet och utskottet för nedrustning och säkerhet.

Spelet inleddes under tisdagen med öppningsanföranden. Generalsekreteraren öppnade spelet och därefter höll rektor Anna-Karin Sundmark ett hälsningsanförande. Riksdagsledamoten Anders Österberg berättade om arbetet i utrikesutskottet och om läget i världen. Därefter höll ländernas ambassadörer öppningstal. Efter ceremonin delade delegationerna upp sig i utskott och började förhandlingarna.

I år är spelet ett samarbete mellan kurser i Samhällskunskap, Internationella relationer, Svenska, Geografi och Retorik.  

Under två dagar har vi enats om fyra resolutioner som kom hela vägen till generalförsamlingen, talat för och emot, debatterat, förhandlat och till och med tjafsat lite. Arbetet i utskotten har fungerat väl, alla fyra resolutionerna gick igenom i generalförsamlingen, säger Esin Kavrakov som går i SAS15 och har varit rollspelets generalsekreterare. Esin fortsätter:  - Vi har lärt oss hur arbetet i FN går till, att skriva resolutioner och positionspapper, men också hur man samarbetar med andra. Kort sagt så har rollspelet vart roligt men ändå lärorikt. Vi har fått oväntat mycket stöd från andra delegationer, bl a för att vi var beredda att upphöra med missiltester, berättar Anna Stål och Emilia Takalo som representerade Nordkorea och till sin stora förvåning nåddes av nyheter från de stora nyhetsbyråerna om att Nordkorea är beredda att samtala med USA om sina kärnvapen och beredda att upphöra med missiltester under tiden.  Det svåraste har varit att få fram information om Nordkoreas ställningstaganden, särskilt när det gäller miljöutskottets frågor, berättar de. 

 

FN-rollspelets presidium

Generalsekreterare: Esin Kavrakov, SAS15

Vice generalsekreterare: Marina Kanjevic, SAS15

Ordförande miljöutskottet: Alexander Åsberg, SAS16

Ordförande utskottet för nedrustning och säkerhet: Mohammad Khalaf, SAS16

 

 

 

Här nedanför kan du se lite bilder från dagarna.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post