”Vi behöver fler boendeplatser”

2015-08-21

 

Aldrig tidigare har så många ensamma barn och ungdomar flytt till Sverige som nu. Det märks inte minst hos landets ankomstkommuner, däribland Sigtuna kommun.
- Senaste veckan har vi tagit emot 79stycken ensamkommande flyktingbarn, förra veckan 72 och så har det sett ut senaste tiden. Vi har samma siffror per vecka nu som vi hade per månad för ett år sedan, säger Paula Wallenius, enhetschef.

Häromdagen skickade Migrationsverkets chef Anders Danielsson ut ett nödrop och beskrev situationen med den stora ökningen av ensamkommande flyktingbarn som extraordinär.
Migrationsverket har mottagningsenheter i bland annat Malmö, Mölndal, Solna - och Sigtuna. Dessa kommuner ansvarar för mottagandet av barnen tills Migrationsverket har registrerat dem och placerat dem i en kommun. ”Just nu är situationen för ankomstkommunerna mycket ansträngd”, meddelade Anders Danielsson.

Otroligt mycket arbete

Paula Wallenius berättar att det är otroligt mycket arbete på transitboendena (hittills i år har det kommit 1151 barn och ungdomar) men säger att hon tycker att Sigtuna kommun ändå klarar detta bra.
- Vi får vara kreativa och använda de kontakter vi har och de lokaler som finns. Vi har ett eget jättebra transitboende här i kommunen (Steninge Transit) men för att lösa krisen har vi även använt oss av boenden på andra orter. Vi får till det, men ibland har nöden ingen lag. Till exempel kan vi inte alltid tillgodose IVO:s lag om att barnen har rätt till eget rum.

Familjehem efterlyses

Just bristen på boendeplatser, såväl till asylsökande som till de med permanent uppehållstillstånd, ser Paula Wallenius som det största bekymret. Hon var nyligen runt och tittade efter lokaler till nya asylboenden i kommunen, men hittade inga. Därför passar hon på att vädja:
- Finns det någon fastighetsägare som sitter på lokaler, hör av er. Jag vill också väcka de som skulle kunna tänka sig att bli familjehem att ta kontakt med Familjepoolen Nordväst. 

"De är överlevare och en stor tillgång"

Paula Wallenius är stolt över sin verksamhet och över de ungdomar som bor här i Sigtuna kommun utan några anhöriga.
- Det här ungdomarna som kommer till oss är överlevare. Att få tillgång till den här typen av medborgare gör ett samhälle rikt. Nu har vi tyvärr inte fört någon statistik men min känsla är att de flesta av de som nu är ute ur vårt system har lyckats skaffa sig arbete eller börjat plugga. De är så taggade på att kunna försörja sig och skapa sig ett liv. Det är också så vi jobbar med dem, vi ser dem inte som offer utan lyfter fram styrkan, kraften och förmågan i de här unga människorna.
 
Presskontakt:
Anna Jernbeg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se


Disclaimer: Om du inte vill ta emot ytterligare nyheter / från Sigtuna Kommun, vänligen klicka på följande länk: [Ta bort mig]. Begäran kommer att ta högst 2 arbetsdagar att behandla.

Kontaktinformation: Anna Jernberg Carlsson, Sigtuna Kommun, BOX 38, Märsta, 195 21 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan