”Våra e-sportelever ska få bästa möjliga förutsättningar”

2015-08-11

Om en vecka, den 18 augusti, inleds ännu ett nytt läsår på Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun.
261 elever är antagna till årskurs ett, varav sju faktiskt blir historiska.
- Ingen gymnasieskola i Sverige har ju tidigare haft e-sportutbildning, så det här ska bli väldigt spännande. Eleverna kommer att få bästa möjliga förutsättningar för att kunna satsa på sin sport, berättar rektor Andreas Eriksson.

Arlandagymnasiet är, tillsammans med bland andra Woxnadalens Gymnasium i Edsbyn, först i Sverige med satsningen på e-sport.
Över 70 personer sökte in, sex killar och en tjej har blivit antagna. Jonas Dahl, mer känd som ”Iceman” i e-sportkretsar och en flitigt anlitad kommentator, har hjälpt till i antagningsprocessen genom att bedöma de sökandes speluppfattning.
- Vi vill kunna göra det här riktigt professionellt och då tyckte vi att sju elever var ett lagom antal till att börja med, säger Anders Eriksson.

Får tillgång till fystränare och kiropraktor

E-sporteleverna kommer att ha samma möjligheter som alla andra idrottare på skolan med tillgång till gym, fystränare, idrottslärare, kostrådgivning, kiropraktor och psykolog. De kommer även att ha en egen e-sporttränare. Och ett eget klassrum, med alldeles nya datorer, skärmar och e-sportstolar.
- När eleverna har gått ut härifrån vill vi att de ska ha fått de bästa tänkbara möjligheterna att kunna försörja sig på detta, men att de också ska ha ett alternativ om det inte blir så. Därför var det en förutsättning att de sökande först och främst kom i på några av våra nationella program (tekniska programmet, estetiska programmet eller samhällsvetenskapliga programmet med mediainriktning). Vi tycker att det är viktigt med skolarbetet och ser e-sporten som en helhet. I e-sportandet kommer de till exempel att öva upp koncentrationen, vilket de även har nytta av i de övriga studierna, förklarar Andreas Eriksson.

Viktigt med juste språk

Huvudspelet på Arlandagymnasiet kommer att vara CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive).
- Våra elever ska ha en sund inställning till sitt spelande. Vi kommer också att arbeta mycket med värderingar och att ha ett juste språk. Det har förekommit en hel del mobbning inom sporten och det accepterar inte vi, säger Andreas Eriksson.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan