Skådespel högt över mark med nytt utsiktstorn i Steninge å-rike

2015-04-01

I Steningedalens naturreservat kryllar det av liv, alltifrån gäss och svanar till gäddor och badande kor. Allt detta finns att beskåda på promenadavstånd från Märsta och Valsta - alldeles gratis.
Snart kan vi blicka ut över naturen och dess skådespel från ovan, för nu har bygget startat av ett utsiktstorn mitt i vattenlandskapet.
- Det nya utsiktstornet inbjuder till att fler invånare upptäcker vår rika flora och fauna. Vi får ett utflyktsmål och konstverk att besöka, säger miljökommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand (MP).

Utsiktstornet kommer att placeras nära de stora dammarna. Alla som vill kommer att kunna använda trapporna upp till tornets topp sju meter ovanför marken.  Tornet kommer att vara belyst på kvällarna och lysa som en fyr i vatten.
I närheten av utsiktstornet kommer det att byggas en utsiktsplattform på samma höjd, men som är mer lättillgänglig för de som har svårigheter med att gå i trappor och för fågelskådare.

Finns färdigt storkbo

I Steningedalens naturreservat pågår ständigt olika friluftsaktiviteter. De anlagda vattendammarna som renar Märstaån lockar till sig ett myller av liv och området är lika populärt hos fågelskådare som hos de invånare som vill få en skön söndagspromenad i fin omgivning. I området finns små bryggor, gångvägar, broar, grillplatser för besökaren. Det finns till och med ett färdigt storkbo på en elstolpe om storken har lust att flytta dit.

Utsiktstornet klart i mitten av maj

 - Personligen njuter jag av att kunna se och höra även de vanligaste fåglarna men jag tycker att det är spännande att dammarna i Steninge även lockar till sig sällsyntheter. Och så väntar jag ju på att storkboet ska få hyresgäster men det kanske är lite för optimistiskt.  Det som många tar för givet kan i framtiden vara en lyx, säger Pierre Cengiz Edstrand.
Utsiktstornet och utsiktsplattformen kommer att vara färdiga för besökare i mitten av maj. Då har alla brushanar, drillsnäppor och hägrar kommit och de långhåriga skotska korna med kalvar släppts ut på bete.

Gratis naturguidningar

Under sommaren kommer Sigtuna kommun att arrangera gratis Naturguidningar i reservatet där utsiktstornet blir ett självklart mål.
- Steningedalens utveckling som ett rekreationsområde samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas ligger i linje med vår långsiktiga natur- och vattenvårdsvision, säger miljökommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand (MP).

Se ritningar på Utsiktstornet här


Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se
Christoffer Sjögren
Politisk sekreterare (MP)
073-666 53 59
christoffer.sjogren@sigtuna.se

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan