Sigtuna kommun satsar på praktikplatser till ensamkommande flyktingungdomar

2015-03-02

Nooragha Hanifi, 19, var först ut att få praktikplats i Sigtuna kommuns Advisory Board-projekt för ensamkommande flyktingungdomar.
Sedan sju veckor tillbaka praktiserar han hos handbollsföreningen Skånela IF och har nu blivit en förebild för många av kommunens barn och ungdomar.

Nooragha Hanifi, eller Noor som alla kallar honom, kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige och Sigtuna kommun för drygt två och ett halvt år sedan. Han ägde inget, kände ingen.
Idag ser livet helt annorlunda ut för Noor som har fått massor av vänner på Arlandagymnasiet och bor tillsammans med en kompis i en av kommunens två träningslägenheter för ensamkommande med uppehållstillstånd. Och så gör han dessutom succé på sin praktikplats hos Skånela IF.
- Vi har mer planer för Noor. Vi tycker att han är jätteduktig och han är väldigt omtyckt, barnen ser upp till honom. Vi vill utveckla detta säger Skånela IF:s Mickey Dimitrijevic, som är handledare för Noor.

Kan åtta olika språk

Noor flydde från sitt hemland Afghanistan efter att hans pappa dödats i kriget. Det var hans mamma som tyckte att sonen skulle åka till Europa. Han flydde genom Iran, Turkiet, Grekland och Italien innan han efter flera år på flykt kom till Sverige och Sigtuna kommun och fick uppehållstillstånd.
Noor, som går i skolan på vardagarna, får betalt per timme han jobbar för Skånela IF. Handbollsföreningen arbetar redan sedan tidigare för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar och bjuder bland annat in till Vikingahallen varje vecka för att de som vill ska få träna eller utöva olika typer av bollsporter. Förutom att Noor är bra på bollsporter pratar han åtta olika språk, bland annat pashto, engelska, turkiska, grekiska och hindu, så i den aktiviteten har han snabbt blivit en viktig person.
- Jag tycker mycket om att jobba med barn och ungdomar, säger Noor på grammatiskt perfekt svenska.
- Jag lyssnar mycket på svensk radio för att höra hur det ska låta, förklarar han och säger också att han lär sig mycket av att få arbeta hos Skånela där de anställda pratar svenska.

"Engagemanget är enormt!"

- Det handlar om att snabbt komma in i ett sammanhang med positiva förväntningar och krav, en miljö där man får lära sig hur det fungerar här i Sverige och få en möjlighet att lära sig språket, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.
I nuläget är det sju företag som samarbetar med Sigtuna kommun i projektet att få in de ensamkommande flyktingungdomarna på praktikplatser - och fler är på ingång.
Åtta stycken ungdomar har i skrivande stund påbörjat sin praktik och lika många börjar närmsta veckorna.
- Det nya sättet att arbeta kring praktikplatser gör att vi får tillgång till fler platser och fler som vill ta tillvara möjligheterna för de ensamkommande ungdomar som kommer hit. Engagemanget hos de företag och föreningar som ingår är enormt och glädjen hos ungdomarna går inte att ta miste på, säger Lars Bryntesson.

Har tidigare arbetat som trädgårdsmästare

På Noors CV står bland annat att han arbetat som trädgårdsmästare, bonde och på en snabbmatskedja. På frågan vad han trivts bäst med kommer svaret blixtsnabbt:
- Med det här!
Det är egentligen bara en sak han saknar:
- Jag längtar efter mamma.


Bifogat finns foto på Nooragha Hanifi


Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan