Sigtuna kommun satsar på innovativa soptunnor

2015-11-05

Nu finns de första innovativa och solcellsdrivna soptunnorna, så kallade Big Belly Solar, på plats i kommunen! Håll utkik vid Märsta station, på Kulturtorget i Märsta, vid stationen i Rosersberg och vid strandpromenaden i Sigtuna stad. Snart finns de även i Valsta och vid Märsta port.

Soptunnorna är unika då de har solceller på taket vilka driver en komprimator som trycker ihop skräpet upp till sju gånger mer än en vanlig soptunna. För att inte behöva åka och kontrollera hur mycket avfall som finns i soptunnan är de utrustade med en teknologi som gör det möjligt att i realtid övervaka hur mycket skräp som lagts i. När tunnan börjar bli full sänder den en signal att nu är det dags att tömma. Det blir avsevärt färre transporter vilket minskar koldioxidutsläppen. Vi kan också minska antalet sopsäckar med upp till 90 procent, och slipper risk för överfulla soptunnor, skadedjur och nedskräpning.

Satsningen på de solcellsdrivna soptunnorna är en del i Sigtuna kommuns arbete för hållbarhet.

- De solcellsdrivna soptunnorna är ett spännande exempel på hur grön teknikutveckling på enkla och vardagsnära sätt kan bidra till hållbar tillväxt och ett mer klimatsmart samhälle, säger de tre kommunalråden Lars Bryntesson (S), Pierre Cengiz-Edstrand (MP) och Dan Rosenholm (FP)

Kontaktperson

Karolina Regius, kommunikationsstrateg
Telefon: 08-591 262 56, 073-666 32 64
e-post: karolina.regius@sigtuna.se

Isabelle Ljungberg, politisk sekreterare (S)
Telefon: 070-420 04 11
E-post: isabelle.ljungberg@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan