Sigtuna kommun gav unga musiker sommarjobb i Wenngarnsorkestern

2015-07-15

Rensa ogräs och köra budbil i all ära men för Hanna Carlsson och sex av hennes kompisar från Kulturskolan i Sigtuna kommun är sommarjobbet verkligen rena drömjobbet.
- När jag berättar för andra musiker om det här, att jag spelar i Wenngarnsorkestern och får jobba som musiker på ett slott under sommaren, tror de knappt att det är sant. De bara: ”Vaaa? I vilken kommun bor du?”

Samtliga behöriga som ville ha sommarjobb av Sigtuna kommun fick det, sammanlagt 689 stycken.
En av yrkeskategorierna som fanns att önska var musiker till Wenngarnsorkestern. Sju kvalificerade ungdomar fick jobbet och turas nu om att underhålla besökarna på Wenngarns slottsområde.

Behärskar de flesta instrument

Hanna Carlson är 19 år och har precis tagit studenten. Till hösten börjar hon på Musikhögskolan Ingesund i Arvika, för en fem år lång utbildning till musiklärare. Hon behärskar de allra flesta instrument och är, för tredje gången, uttagen i Blåslandslagen, Sveriges bästa ungdomsblåsorkester för de upp till  25 år. I Wenngarnsorkestern spelar hon altsaxofon och piano.
- Den ensemble jag spelar i nu består av mig och Robert Malm på tuba. Altsaxofon och tuba är kanske inte den vanligaste kombinationen, men vi har arrangerat om låtar och hittat en bra repertoar. Vi har fått jättefin respons, besökarna på Wenngarn kommer ofta fram och säger att de tycker att vi spelar fint, säger Hanna Carlsson och berättar att såväl tuba som saxofon har en mjuk klang, och att det därför inte upplevs som störande för de som vill föra en konversation i närheten.

Uppskattade gästspelningar på kommunens äldreboenden

Hanna Carlsson och hennes kamrater delar upp sommarveckorna på Wenngarn och får tre var, då de spelar både vid slottet, vid kakbuffén och på restaurangen. Och så blir det gästspelningar på äldreboenden i kommunen också.
- Det ser jag mycket fram emot, det var så uppskattat förra året och en mycket fin upplevelse, säger Hanna som var med även i fjol i Wenngarnsorkestern.

"Fantastisk möjlighet"

Anders Elers Ivarsson, Kulturskolechef, är stolt över skolans elever.
- De har fått ta fram musiken alldeles på egen hand och är helt självgående. Det är inte ett lätt arbete för dem eftersom konstellationerna inte alltid är de mest självklara. De måste sätta ihop en ensemble av vad de har – och de gör det så bra. Det här är en fantastisk möjlighet för dem, att få prova på att vara musiker på riktigt för en sommar. Olle Larsson (initiativtagare till Wenngarnsorkestern och ägare av Wenngarn) ska ha stort tack för att han vill ha musik på Wenngarn.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan