Sigtuna kommun delar ut broddar till äldre

2015-11-13

Från och med måndag delar Sigtuna kommun ut broddar till kommuninvånare över 70 år. Det för att öka de äldres möjlighet för utevistelse även vid snö och hala underlag.
- Det är viktigt att vi gör insatser i förebyggande syfte eftersom fallskador orsakar mycket lidande och ofta långa rehabiliteringstider, säger Gunilla Johansson (S), ordförande Äldre- och omsorgsnämnden.

Det är känt att de äldre drabbas värst när snön och halkan kryper på. Det innebär inte bara större risker vid promenader, utan bidrar även till att ofrivilligt ensamma äldre människor väljer att inte ta en promenad på grund av väderförhållandena. Att ta sig ut i friska luften för en promenad är en frihet som alla bör kunna njuta av. Men för äldre är det inte lika lätt, särskilt vintertid.

Broddar på skorna minskar risken att halka och kan därmed minska benbrott. Broddarna ger ett bra grepp på både is och snö och gör det möjligt att ta trygga promenader.

Därför har Äldre- och omsorgsnämnden tagit beslut om gratis broddar till kommunens äldre.

I samband med utdelningen, som pågår mellan 16 noverber och 5 februari, delas även en broschyr ut som ger tips på förebyggande åtgärder kring risk för fallskador.

- Snö och is begränsar många att gå ut på grund av halkrisken. Genom att dela ut gratis broddar kan kommunen vara med och förebygga fallolyckor och bidra till en tryggare och friare vinter med ökad livskvalitet för våra äldre, säger Daniel Hedlund (FP), ledamot i Äldre- och omsorgsnämnden och initiativtagare till att dela ut gratis broddar.

Utdelningen kommer ske vid två platser:

 • Seniorklubben Arhem, Solbrinken 16 Märsta
  16 november – 4 december och 25 januari – 5 februari.
  Måndag – Fredag kl: 13:30- 14:30
 • Humlegården, Anhörigkonsulterna, Stora Gatan 64 Sigtuna
  16 november – 4 december
  Onsdag – Torsdag kl: 12:00-13:00
   

Presskontakter:

Isabelle Ljungberg
Politisk sekreterare (S)
070-420 04 11
isabelle.ljungberg@sigtuna.se

Robert Andersson
Politisk sekreterare (FP)
073-082 70 05
robert.andersson@sigtuna.se
 
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan