Sigtuna kommun bjuder elever på författarmöten i maj

2017-03-29

Sigtuna Litteraturfestival tar paus under 2017. Under varumärket ”Del av Sigtuna Litteraturfestival” genomförs dock liksom tidigare den mycket omtyckta Skoldagen. I samarbete med Destination Sigtuna har satsningen på barn och ungas läsande gett elever chansen att möta och diskutera berättelser med många populära barn- och ungdomsförfattare. I år bjuds kommunens elever på läsprojekt under våren och författarmöten den 19 maj.  

Litteraturen är ständigt närvarande i Sigtuna kommun. Under året fortsätter kultur- och fritidsförvaltningen och biblioteken i Sigtuna kommun, genom bidraget Skapande skola, satsningen på barn och ungas läsande genom den mycket omtyckta Skoldagen. Skoldagen har tidigare varit en del av Sigtuna Litteraturfestival, och fortsätter så att bli. Sigtuna Litteraturfestivals stora program tar däremot en paus från sin vanliga form för att hitta en ny och mer hållbar organisation för att återkomma under 2018.

Till Skoldagen den 19 maj bjuds eleverna in att läsa och möta:

  • Farzad Farzaneh, Livet en handbok (åk 1-3)
  • Ylva Karlsson, Ossians ovanliga nanny (åk 3)
  • Sara Lövestam, Skarven (åk 4-6)
  • Mats Berggren, Onsdag kväll strax före sju (åk 7)
  • Mats Berggren, Din syster måste dö (gymnasiet)

- Att vi skapar möjligheten till dessa författarmöten bidrar till både ökad läs- och skrivlust hos våra skolbarn. Som kulturpolitiker är jag glad att detta kan genomföras även i år och som lärare har jag sett att det fungerar i verkligheten. Vid förra årets författarmöten ställde barnen massor med kloka frågor till författarna och fick många användbara tips som svar, säger Marie Axelsson(S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna Kommun.

- Litteraturen är en stark kraft som kan lyfta många barn när det gäller språkutveckling, empati och bildning. Vill vi att eleverna ska lyckas i skolan och att de kan göra sina röster hörda måste vi lägga tid och kraft på att se till att våra barn och unga läser, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Sigtuna Litteraturfestival har under åren bjudit in till en läsfest i slutet av augusti med ordets kraft i centrum. Senast deltog bl a Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström och Sven Wollter m fl.

För mer information, kontakta:

Karin Andén, projektledare Skoldagen,
Tel: 08-591 261 80 mobil: 073-661 05 55
E-post: karin.anden@sigtuna.se

Eva Camél Fuglseth, vd, Destination Sigtuna AB,mobil: 073-910 92 90, E-post: eva.camel@destinationsigtuna.se

Sara Bertilsson (S), politisk sekreterare
Tel: 08-591 26 026
E-post: sara.bertilsson@sigtuna.se

Pernilla Bergqvist (L), politisk sekreterare
Tel: 073-707 03 40
E-post: pernilla.bergqvist@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan