Storsatsningen på Sigtuna Museum väcker nyfikenhet

2015-04-13

Utan titel, 2015, Fyrkantsågat sly. Johan Ledungs verk är skapat specifikt för detta rum och tronar som en trasslig form utan början eller slut. Som en tredimensionell teckning i luften med linjer av fyrkantssågade grenar utforskar den rummet. Johan jämför skapandet med en upptäcktsresandes sökande efter nya platser att utforska, en spännande resa i tid och rum. Foto: Sigtuna Museum

Nästa år är det 100 år sedan som Sigtuna Museum grundades men den stora presenten har Sigtuna kommun redan gett. På lördag 18 april, efter ett drygt års renovering, slås nu dörrarna upp till ett museum som bjuder på många spännande nyheter på en yta som är dubbelt så stort som tidigare.

- Kulturen är en viktig del i alla demokratiska samhällen. Det var därför självklart för oss att rusta upp museet för att göra det mer modernt och mer tillgängligt. Jag ser med spänning fram emot alla intressanta utställningar som kommer att fylla museet de kommande åren, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

Tack vare satsningen finns nu Magasinet, där det bland annat finns fyra olika klimatzoner och en avdelning med mänskliga kvarlevor. Nytt är också en studio där besökarna, såväl barn som vuxna, får prova på olika typer av hantverk. Museet har fått en våning till och en hiss, så att det ska vara tillgängligt för alla.

- Under renoveringen har det varit stor nyfikenhet på den här satsningen. Allt från forskare till representanter från olika universitet och andra museum har varit här och tittat och alla har varit lika imponerade. Sigtuna Museum kommer inte bara vara ett tomt skal, utan vi har fått resurser och förutsättningar som gör det möjligt att växa och fylla verksamheten med innehåll, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum.

En dag i veckan kommer det att finnas Vuxenstudio, tack vare en tidigare medborgardialog.

När Konsthall Märsta öppnades kom ett mejl från en pensionär som önskade att även äldre, inte bara barn, skulle få komma och skapa och ha kreativ verksamhet. En dag i veckan arrangeras numera Öppen Ateljé för vuxna som varit så populärt att även Sigtuna Museum tar med sig detta och bjuder på gratisateljé för dem som vill måla eller skapa.

Dessutom kommer det att arrangeras en hel del aktiviteter för barn i Studion på Sigtuna Museum.

- Jag är glad och stolt över den satsning som vi gjort på museet.  Jag ser framför mig att våra skolbarn kommer att vara flitiga besökare i museet framöver. Dessutom kommer besökssiffrorna från turism och kommuninvånare att öka i takt med att den nya basutställningen kommer på plats, säger Marie Axelsson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Första utställningen på Sigtuna Museum blir ”Trä – Tiden är ingenting”, en utställning för alla sinnen och alla åldrar. Väl bevarade träföremål från 1000-talet samsas med möbler och föremål från nutidens nyskapande formgivare, som till exempel designgruppen FRONT:s mjuka träbänk i textil. Ute i trädgården finns Hannah Streefklerks broderier i träden och dessutom kommer det gå att blicka in i framtiden, där kläder av trä är en möjlighet.

Klockan 12.00 på lördag (18/4) slås portarna till Sigtuna Museum upp och en timme senare är det en invigningsceremoni.

- Vi hoppas att alla ska känna sig välkomna och att vi kommer att få träffa besökare i alla åldrar. Sigtuna Museum får gärna bli ett utflyktsmål för barnfamiljer, säger Sigtuna Museums chef Ted Hesselbom.

Pressbilder och guldkorn

Trä1: Panel med ristat mönster. Linjerna är skissartade och panelen har troligen varit målad. Kanske har den varit en inredningsdetalj, en del av en kista eller annan möbel. Föremålet påträffades vid utgrävningar i kvarteret professorn i Sigtuna stad 1999.

Trä2: Panel med ristat mönster, modern rekonstruktion. En konstnärs idé om hur panelen kan ha sett ut med färgen kvar.

Trä3: Utan titel, 2015, Fyrkantsågat sly. Johan Ledungs verk är skapat specifikt för detta rum och tronar som en trasslig form utan början eller slut. Som en tredimensionell teckning i luften med linjer av fyrkantssågade grenar utforskar den rummet. Johan jämför skapandet med en upptäcktsresandes sökande efter nya platser att utforska, en spännande resa i tid och rum.

Trä4: Victoria Andersson är konstnär med samiskt ursprung. Till öppningsutställningen bidrar hon med verk som gestaltar träd, bland annat sju granar i rött sammet. Victoria Anderssons verk handlar ofta om identitet och kulturarv utifrån att tillhöra en minoritet.

Foto: Sigtuna Museum

Bifogat finns även utställningen TRÄ:s guldkorn, enligt Sigtuna Museums personal.


 

Presskontakt:
Daniel Ferreira
Politisk sekreterare (S)
073-342 51 54
daniel.ferreira@sigtuna.se

Ted Hesselbom
Chef Sigtuna Museum
073-666 32 71
ted.hesselbom@sigtuna.se
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan