Hela Skepptuna skola vinner på Schacktävlingarna

2015-03-30

I Skepptuna skola finns det gott om bönder, löpare, damer och kungar. Sedan tre år tillbaka spelar eleverna nämligen schack, såväl på rasterna som på lektionerna.
Den här veckan åker de till Globen för att vara med i det som är världens största lagtävling för skolungdom.

Det var för tre år sedan som läraren Lotta Hultgren anmälde eleverna till Schack4an för första gången. I och med det började de öva, framför allt under delar av matematiklektionerna.
-Det har gått väldigt bra för våra elever i Schack4an, i fjol gick de till och med till final. Men det är i första hand inte tävlingsmomentet som är det viktiga utan jag ser att vinningen har varit så mycket större, säger Lotta Hultgren.

Peppade och nervösa

Hon berättar att Schack4an, som är en lagtävling där alla Skepptunas fjärdeklassare är med, har stärkt klassgemenskapen. Eleverna peppar varandra och alla är engagerade. Även om de just nu är väldigt nervösa.
- De tycker att de ska bli jätteläskigt, att spela mot främmande människor. Men så har det varit tidigare år också och efteråt har eleverna varit jätteglada och tyckt att de varit med om någonting spännande och roligt.

En möjlighet att träffa andra elever

Schack4an avgörs på onsdag i Annexet i Globen och omkring 3500 elever från olika delar av Sverige är anmälda. Redan i morgon, tisdag, avgörs Schack56an på samma ställe och även där är Skepptuna med.
- Jag tycker att det är roligt med sådana här projekt. Och viktigt. Eftersom vi är en liten landsortsskola är det lätt att vi blir lite isolerade. Därför behöver vi hitta möjligheter att träffa andra elever och vara med i sammanhang där vi inte skulle hamna annars, som nu genom de här schacktävlingarna, berättar Camilla Uddman, rektor på Skepptuna skola.
Lotta Hultgren fyller i:
- Det här är ju ett klassiskt spel som spelas över hela världen. Vi är faktiskt med i en internationell tävling också; Yes2Chess. Här spelar vi via datorerna och hittills har faktiskt alla våra elever vunnit sina matcher.

Lugnande effekt 

I Skepptuna skola introduceras Schackspelet redan för eleverna i förskoleåldern. Tack vara spelet får de bra träning av arbetsminne och logiskt tänkande, och att lära sig att tänka mer än ett drag framåt.
- Även de elever som i vanliga fall har svårt att sitta stilla och koncentrera sig klarar av ett parti schack utan problem. Schackspelandet har uppenbarligen en lugnande effekt, säger Lotta Hultgren.


Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan