Så ska anhörigstödet i Sigtuna kommun förbättras

2015-08-04

De senaste fyra åren har Gunilla Stavö, 73 år, besökt sin alzheimerssjuka make Björn varje dag på äldreboendet Ymer i Märsta. Dessförinnan vårdade hon honom i den gemensamma bostaden i tio år, med hjälp av hemtjänsten.
- Många av mina förslag på förbättringar är egentligen inget som kostar så mycket pengar, men de skulle göra stor skillnad. Mycket kanske kan tyckas vara småsaker, med de betyder jättemycket.
Den 27 augusti är det dags för ett första dialogmöte om framtidens anhörigstöd i Sigtuna kommun.

Anhörigstödet i Sigtuna kommun ska bli bättre. Men hur? Vad behövs? Vad saknas?
De som vet det allra bäst är såklart de anhöriga själva. Därför arrangerar kommunen ett möte den 27 augusti där anhöriga till personer som omfattas av äldreomsorgen kan komma och träffa andra anhöriga och politiker för att diskutera behov och erfarenheter över en kopp kaffe.

Anhöriggrupper har betytt mycket

Synpunkterna och förslagen är viktiga för det pågående arbetet med att göra Sigtuna kommun till en av Sveriges bästa kommuner för äldre att bo i.
Gunilla Stavö tycker att det är en ständig press att vara nära anhörig till en som är svårt sjuk.
För henne har det betytt mycket genom åren, att hon haft anhöriggrupper där hon kunnat prata av sig.
Gunillas man Björn, 77 år, har bott på äldreboendet Ymer i Märsta i fyra år. Han började utveckla alzheimers då han var 63 år. Han känner fortfarande igen Gunilla och ibland kan de ha en dialog, men hans motorik är helt utslagen.

Vill få mer information

- Jag vet ju att det här är Björns sista anhalt. Något jag saknat är att få reda på vad som händer i slutskedet. Inte bara att rummet måste städas ur så fort som möjligt, det måste finnas någon värdighet. Kommer det till exempel att finnas någon erfaren personal med? Jag vill inte att min man ska ha ont, vara törstig eller vara ensam i slutskedet. Det känns som en trygghet att få veta. Jag tror att det skulle hjälpa många, säger Gunilla och fortsätter:
- Jag vill över huvud taget ha mer information om min mans status. Jag vill veta i vilket tillstånd han befinner sig i, inte bara när det är dags att ta farväl.

Förbättringar har gjorts senaste åren

Gunilla är tacksam för att hennes man får bo på äldreboendet. De tio år han fortfarande bodde hemma var tuffa.
- Jag tror att vi hade tio olika personer som gick in och ut - varje dag. Bara det att behöva ha tre uppsättningar nycklar på vift... Det skulle underlätta mycket om till exempel arbetsterapeut, socialsekreterare och distriktssköterska kunde vara mer samkörda.
Graciela Molin, en av Sigtuna kommuns enhetschefer för hemtjänsten, berättar att det blivit en hel del förändringar och förbättringar sedan Björn bodde hemma för fyra år sedan.

Alla parter uppdaterade

- Bland annat har vi numera ett så kallat ”Sammanhållen vårdkedjemöte” hos brukaren, där alla inblandade parter från kommunen och primärvården går igenom brukarnas tillstånd och uppdaterar varandra om läget. Mötet kan initieras av både kommunen eller primärvården, berättar hon.
Syftet är bland annat att brukaren eller den anhöriga vid frågor eller bekymmer ska kunna höra av sig till vem som helst i kedjan och få samma hjälp och svar.
- Det har hänt mycket senaste åren men vi kommer att bli ännu bättre, säger Graciela Molin.


Inbjudan, klicka här


Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan