Så ska Sigtuna kommun minska matsvinnet på skolorna

2016-01-20

Mat för omkring 1,1 miljoner kronor kastas varje år på Sigtuna kommuns förskolor och grundskolor.
Nu utlyser kommunen en tävling för att få bukt med matsvinnet.
- All skolmat som slängs i kommunens skolor är varken bra för miljön, ekonomin eller arbetet för en hållbar framtid, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Omkring 60 000 kg mat hamnar i skolbespisningarnas sopor varje år. Detta vill Sigtuna kommun göra något åt. I barn- och ungdomsförvaltningens verksamhetsplan för 2016 står att matsvinnet ska minska med 25 procent.
- För att skapa extra mycket engagemang har vi valt att utlysa en tävling med prispengar. Det finns skolor i Sverige som lyckats att minska matsvinnet med 37 procent, hur mycket kommer den förskola och skola som vinner i Sigtuna kommun klara? Vi ser fram emot att följa utvecklingen, säger Pernilla Bergqvist (L) och Ali Wandi (S), ordförande respektive vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

En prischeck på 20 000 kronor vardera kommer att delas ut till den förskola respektive grundskola som bäst tar sig an utmaningen.

- De som vinner kommer ju kunna göra något extra, som en kul utflykt eller något sådant, så det kommer nog att bli ett än större fokus på de här frågorna i skolorna nu. I Sigtuna kommun har vi något som vi kallar för pedagogiska måltider. Det innebär att den personal som väljer att äta lunch i skolbespisningen har ett pedagogiskt uppdrag även under måltiden. Då blir det naturligt att prata, påminna och påverka, säger Fredrik Casparsson, verksamhetschef i barn- och ungdomsförvaltningen.

Presskontakter:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se
Robert Andersson
Politisk sekreterare (L)
073-666 53 91
robert.andersson@sigtuna.se

Isabelle Ljungberg
Politisk sekreterare (S)
070-420 04 11
isabelle.ljungberg@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan