Rekordsommar för biblioteken i Sigtuna kommun

2015-07-31

För många är sommar synonymt med sol, bad – och att läsa deckare.
Förutsättningarna för sol och bad kanske inte varit de bästa i år, men biblioteken i Sigtuna kommun har däremot haft rekordmånga besökare.
- Det händer ofta att våra besökare lånar flera kassar med böcker. Över sommaren har vi ju förlängd lånetid av böcker, 6 veckor, säger bibliotekschefen Lena Gustafson Randau.

Märsta bibliotek har haft omkring 25000 besökare under juni och juli, vilket är en tjugoprocentig ökning mot tidigare somrar. Utanför biblioteket i Sigtuna har det vissa dagar ringlat en kö av folk som ivrigt väntat på att klockan ska slå 13.00 och dörrarna öppnas. För Valsa bibliotek har det varit den första sommaren med aktiviteter. Där har bland annat sagostunderna för förskolebarn varit så välbesökta och uppskattade att de kommer att återkomma regelbundet under hösten, och när Sigtuna kommuns bokbuss besökte Rävstas sommarfritids passade 500 barn på att titta in och låna böcker.
- Astrid Lindgrens böcker är ju alltid ett säkert kort men även barnen har hakat på deckartrenden och Lassemaja- och Kalle Skavank-deckarna är väldigt populära. Även Ingelin Angerborns mysdeckare lånas mycket. För ungdomar är det Cirkel-triologin som toppar. Många ungdomar läser också mycket engelsk skönlitteratur, berättar Lena Gustafson Randau.
Förutom att besökarna lånar böcker, är det många som kommer in och läser tidningar samt lånar datorerna och skrivarna. Lena Gustafson Randau berättar att det varit tydligt att folk rest mycket i sommar, för det har funnits ett stort behov av att skriva ut flygbiljetter.
Tidigare år har juli månad varit den månad på året som Sigtuna kommuns bibliotek haft skralast med besökare, medan invånarna brukar vara som flitigast att besöka biblioteken under september och oktober.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan