4500 personer vid invigningen av Midgårdsbadet

2010-07-10

Ca 4500 personer kom för att uppleva sol, bad och härlig musik i samband med invigningen av Midgårdsbadet i Sigtuna kommun den 10 juli.


- Detta är en helt fantastisk dag, så oerhört mycket folk och en sådan värme! Jag är stolt och glad över att Sigtuna kommun har Nordens första biologiskt renade utomhusbad. Det här sätter oss på kartan både när det gäller rekreation och miljötänkande, sa Anders Johansson (S) kommunalråd i Sigtuna kommun innan han tog premiärdoppet tillsammans med Rainer Grafinger vd för Grafinger Naturbäder.


Lördag den 10 juli invigdes Midgårdsbadet, Nordens första biologiskt renade utomhusbad mitt i centrala Märsta. Den stora publiken på över 3000 personer fick njuta av ett stjärnspäckat program med Carin da Silva som konfrencier. Play, kända från TV4:s serie "Made in Sweden", barnens favoriter Mora Träsk, The Soulband , Joseph Jericho with friends  vinnarna av Live on M.A.R.S såg till att invigningen av Midgårdsbadet blev årets sommarparty i Sigtuna kommun. Fram till den 25 juli kommer det att vara fri entré till Midgårdsbadet för både barn och vuxna.

Midgårdsbadet - Nordens första biologiskt renade utomhusbad

Midgårdsbadet är ett härligt utomhusbad mitt i centrala Märsta. Konceptet är helt nytt i Sverige men finns sedan många år i cirka 20 länder, även i länder med klimat som liknar vårt. Badet håller en badtemperatur mellan 22 och 23 grader. Midgårdsbadet är en unik satsning som sätter Sigtuna kommun på kartan både när det gäller rekreation och miljötänkande, design och utformning.


Badet som har kapacitet för närmare 3 500 personer har ett helt unikt koncept. Fyra bassänger och inte en enda droppe klor! Poolvattnet renas istället på helt biologisk väg i en särskild reningsbassäng, som bäst kan beskrivas som Midgårdsbadets ”njure”. I reningsbassängen finns ett grovfilter, med en bädd av kiselstenar och särskilda vattenväxter, som hjälper till att rena vattnet. En princip som är densamma som i ett naturligt våtmarksekosystem. Att det verkligen fungerar finns det flera goda exempel på. Tekniken är beprövad sedan 15 år  tillbaka i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz.

Klimatsmart uppvärmning

Kommunen har valt en klimatsmart lösning för att hjälpa till att öka värmen i vattnet under vissa perioder. Kraftvärmeverket i Brista leder vattenburen värme till bostadsområden intill badet. När returvattnet sedan leds tillbaka till Brista håller det en temperatur på cirka 40 grader. Genom att dra returledningarna via Midgårdsbadet används överskottsvärmen för uppvärmning av badvattnet. På så sätt förlängs också badsäsongen med flera månader.

Fakta om Midgårdsbadet

Totalt badyta på 3 000 kvm fördelade på:
Hoppbassäng 4,0 m djup
Simbassäng 2,2 m djup
Strandbassäng 0 -1,5 djup
Barnbassäng 30 cm djup

Omklädningsrum med duschar och toaletter, handikappanpassat.
Kiosk med lättare förtäring.
Gott om parkeringsplatser intill badet.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan