Alla är välkomna till nyrenoverat Kulturum

2015-09-15

1980 invigdes Kulturum. Sedan dess har dansare, komiker, föreläsare, musiker, sångare och skådespelare avlöst varandra på scenen. Dessutom har lokalen varit hemmaarena för kommunfullmäktige under alla år. Efter tre månaders renovering är det nu ett ”nytt” Kulturum som kommer att möta publik, artister och politiker. Första aktivitet blir torsdagens kommunfullmäktige.
- Alla som vill är välkomna att komma och lyssna på kommunfullmäktige-sammanträdet och pröva de nya stolarna! Sedan finns också ett stort utbud av kultur att njuta av, säger Gun Eriksson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige hålls alltid i Kulturum i Kunskapens Hus i Märsta. Så har det varit sedan invigningen av lokalen för 35 år sedan, med undantag för några år då KF-mötena då och då gästspelade på olika platser kommunen och förlades i bygdegårdar och liknande lokaler.

Den 16 juni hölls det senaste kommunfullmäktige i Kulturum. Dagen efter började renoveringen. Den har pågått sedan dess och hinner precis bli klar lagom till torsdagens kommunfullmäktige.  Det gamla och slitna har bytts ut och fräschats upp - men atmosfären finns kvar.
- Kulturum är en fantastisk lokal. Den har främst varit anpassad till kulturevenemang, så när kommunfullmäktige använt lokalen har alltid 51 bord släpats fram ur ett förråd. Nu har vi fått en mer ändamålsenlig modell av sittplatser med en inbyggd skiva i stolarna, säger Gun Eriksson.

Manne Egenaes, som i egenskap av Sigtuna kommuns scenchef varit med på omkring 350 kommunfullmäktige genom åren, fyller i:
-Vi har passat på att ta höjd för att kommunen växer. Nästa ökning av antalet ledamöter i kommun kommer troligen om några år. Då ökar antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 51 stycken till 61 stycken. Så drygt 60 stolar har försetts med skrivskiva.

Mattan i lokalen har också tagits bort och istället ligger nu en ny högkvalitets matta av ull, som ska vara extra tålig mot slitage, överallt.
Högtalarsystemet har bytts ut.
Det har slipats och målats.
101 stolar har ersatts och drygt hälften av dem har nu en integrerad skrivskiva som politikerna kan använda vid kommunfullmäktige.

De tre videokamerorna, som används för dokumentation och för KF-webben, kommer också att bytas ut.
- Som ordförande i kommunfullmäktige är jag mest nöjd med den nya tekniken, som kommer under hösten, som underlättar för presidiet att hålla koll på hur länge ledamöterna talar och knacka med klubban när den taletid vi kommit överens om är till ända, säger Gun Eriksson.
Kulturum, som rymmer 454 platser, används också flitigt till olika föreställningar, konserter och uppvisningar. Förra gången lokalen renoverades var 1994.

- Det är en av de absolut bästa lokalerna i den här storleksordningen i hela Stockholms län. Från scenen ser du all publik väldigt bra, det är högt i tak och bra lutning på gradängerna. Nu får vi dessutom ett väldigt, väldigt bra ljud, klart och fint, berättar Manne Egenaes och lägger till:
- Jag får ofta höra att ”Wow, vad fint här är!” av artister. Till och med Lill Lindfors var imponerad.
Och nu har alltså Kulturum dessutom fått ett ordentligt lyft.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan