En skattkista full av möjligheter – Sigtuna kommun har fått en mobil ateljé

2015-06-11

Garn, lera och spets. Blyerts, olja och akvarell. Dukar, panåer och tyg. Kritor, tusch och penslar. Det ryms allt möjligt material i den färgglada skattkistan på kulturpedagogen Anna Hedbergs specialbyggda cykel – Sigtuna kommuns nya pop-up ateljé.
- Jag vill kunna vara flexibel och ta mig dit där människorna finns. Konst ska vara lättillgängligt, förklarar hon.

Anna Hedberg arbetar som kulturpedagog på Konsthall Märsta och Sigtuna Muséum och håller i de skapande verkstäderna. Besökarna har bland annat fått testat att göra tryck, virkat, arbetat med trä och lera och målat under handledning av Anna.

- Vi vill nå ännu fler. Det är till exempel inte alla som känner till Konsthallen och att det är gratis inträde och att det finns ateljéer att skapa i. Därför känns det viktigt att verksamheten är uppsökande – också. Jag vill visa upp att Konsthallen och Sigtuna museum finns.

Idén till den mobila ateljén föddes när Anna Hedberg stod och blickade ut från ett av fönstren i Konsthallen. På gatan nedanför var det fullt av folk.

-Jag kände det väldigt tydligt, att det är ju där jag ska vara, berättar Anna Hedberg och lägger snabbt till ett ”också!”. 
Vilka dagar och tider som Anna Hedberg kommer att cykla iväg med den mobila ateljén, och var hon då kommer att placera sig, det låter hon vara osagt.

- Det är en del av charmen med den mobila ateljén, att den plötsligt bara kan dyka upp. Tåget kanske är försenat på Märsta station. Då skulle det vara kul att poppa upp som pedagogen i lådan, med en skattkista full av material för att skapa.
Ambitionen är också att besöka skolor i kommunen med den mobila ateljén.

Från och med nästa vecka och fram till att underlaget sätter stopp, kommer Anna Hedberg att cykla runt med den mobila ateljén i Märsta och Sigtuna.
- Jag vill att de som ser oss ska bli glada och nyfikna, och tänka att det där ser ju skoj ut. Tanken är att den mobila ateljén ska signalera att ”här är det fest!” säger Anna Hedberg.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan