Midgårdsbadet öppnar den 16 juni

2011-06-13

Sedan sommaren 2010 finns Nordens första biologiskt renade utomhusbad mitt i centrala Märsta, Sigtuna kommun. Den 16 juni klockan 10.00 öppnar Midgårdsbadet för säsongen. Badet har öppet sju dagar i veckan, hela sommaren klockan 10.00-20.00.

I juli 2010 invigdes Midgårdsbadet och drygt 53 000 besökare kom och badade den första säsongen. Det unika med badet är att inte en enda droppe klor används. Istället renas vattnet i de fyra poolerna på biologisk väg i en särskild reningsbassäng.

Media välkomnas till provdopp:

Datum: tisdagen den 14 juni
Tid: klockan 15.00
Adress: Atletvägen 1, Märsta

Vi bjuder på provdopp i 20 graders varmt klorfritt vatten, visning av området och fika.

Ytterligare information om Midgårdsbadet finns på www.sigtuna.se/midgardsbadet

Vid frågor, kontakta:
Pekka Widergren, chef fritidsenheten, Kultur- och fritidsförvaltningen,
tfn 070-520 34 59

Fakta Midgårdsbadet – Nordens första biologiskt renade utomhusbad

Den 10 juli 2010 invigdes Midgårdsbadet, ett härligt utomhusbad i centrala Märsta. Konceptet är helt nytt i Sverige men finns sedan många år i cirka 20 länder, även i länder med klimat som liknar vårt.
Badet håller en badtemperatur mellan 22 och 23 grader. Midgårdsbadet är en unik satsning som sätter Sigtuna kommun på kartan både när det gäller rekreation och miljötänkande, design och utformning.
Badet som har kapacitet för närmare 3 500 personer har ett helt unikt koncept. Fyra bassänger och inte en enda droppe klor!
Poolvattnet renas istället på helt biologisk väg i en särskild reningsbassäng, som bäst kan beskrivas som Midgårdsbadets ”njure”. I reningsbassängen finns ett grovfilter, med en bädd av kiselstenar och särskilda vattenväxter, som hjälper till att rena vattnet. En princip som är densamma som i ett naturligt våtmarksekosystem.
Att det verkligen fungerar finns det flera goda exempel på. Tekniken är beprövad sedan 15 år tillbaka i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz.

Klimatsmart uppvärmning

Kommunen har valt en klimatsmart lösning för att hjälpa till att öka värmen i vattnet under vissa perioder. Kraftvärmeverket i Brista leder vattenburen värme till bostadsområden intill badet. När returvattnet sedan leds tillbaka till Brista håller det en temperatur på cirka 40 grader. Genom att dra returledningarna via Midgårdsbadet används överskottsvärmen för uppvärmning av badvattnet. På så sätt kan badsäsongen förlängas med flera månader.

Fakta om Midgårdsbadet

Totalt badyta på 3 000 kvm fördelade på:
Hopbassäng 4,0 m djup
Simbassäng 2,2 m djup
Strandbassäng 0 -1,5 djup
Barnbassäng 30 cm djup
Omklädningsrum med duschar och toaletter, handikappanpassat.
Kiosk med lättare förtäring.
Parkeringsplatser intill badet.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan