Mark Levengood till Forum i Märsta

2011-10-17

Plats: Biokällan, Forum Märsta
Tid: 15 november klockan 18.30

Med anledning av att Sigtuna kommun har blivit finsk förvaltningskommun och tilldelats pengar från Länsstyrelsen för att åskådliggöra den finska befolkningen i kommunen kommer vi att ha ett antal kulturella evenemang med finsk anknytning.

Först ut är Mark Levengood som gästar Biokällan i Forum, Märsta, den 15 november klockan 18.30. Mark Levengood kommer bland annat prata om skillnader mellan den finska och svenska kulturen och vi kommer att få ta del av hans underfundiga betraktelser över livet. Han berättar också om sin senaste bok ”Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig”. Arrangör för evenemanget är Kultur och Fritid i samarbete med projektledare för Finsk förvaltningskommun. Mark Levengood är känd för de flesta från film, tv och tidningar.

Programledare, skriftställare, Unicefambasasdör

Mark är född i USA och växte upp i Helsingfors i Finland. Tidigt insåg Mark att han inte riktigt passar in i de mallar som finns och kom fram till att hans liv nog blir roligare om han själv bestämmer hur han vill ha det.

Mark kom till Sverige som 19-åring och arbetade inom sjukvården och med diverse städjobb. Han var en entusiastisk men usel student på Socialantropologen på Stockholms universitet och något mera begåvad som elev vid Dramatiska Institutets radioproducentutbildning.

Redan i Finland började Mark jobba med TV. ”Jag var programledare för ett underhållningsprogram som ingen till all lycka kommer ihåg idag.” På nittiotalet gjorde Mark program som Mark och hans vänner, Morgon med Mark, Mark och hans grannar samt Aha, sa Mark. De följdes av stora produktioner som Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Vi i femman.

Speciellt roligt har det varit att arbeta med sändningarna på kronprinsessan Victorias födelsedag. ”då jag tycker hon är fin.” ”Finare än någonsin var hon när hon gifte sig.” Det var en stor ära för Mark att vara programledare för bröllopssändningarna i SVT1 2010.

Mark har också varit biträdande programchef på SVT Drama i slutet av nittiotalet.
Numera är Mark en flitig krönikör i P1:s båda program Tankar för dagen och Godmorgon, världen! Mark har också varit sommarvärd ett antal gånger.

Mark har gett ut tre böcker baserade på egna texter; ”Hjärtat får inga rynkor” (2008), ”Sucka mitt hjärta, men brist dock ej” (2006) samt ”Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig” (2010). Unni Lindell och Mark har tillsammans gett ut böckerna Gamla Tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär, har du någon ull, som sålts i över en miljon sammanlagt.

Sedan 2008 är Mark en av Unicefs ambassadörer.

Mark talar gärna i syfte att inspirera medarbetare i tider av personlig eller organisatorisk förändring eller förnyelse. Eftersom humor är ett utmärkt pedagogiskt verktyg brukar Marks föreläsningar uppfattas som rätt roliga.

För frågor angående Mark Levengood
Karin Andén, kultursekreterare, 073-661 05 55, 08-591 261 80

För information om att Sigtuna kommun är Finsk förvaltningskommun
Helge Artell, projektledare, 08-591 262 47

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan