Lunchgemenskap ska motverka ensamhet bland äldre

2018-04-05

Lunchgemenskap för seniorer

Sigtuna kommun genomför under våren projektet "Lunch och gemenskap för seniorer". Kommunens äldre erbjuds måltid till reducerat pris och får möjlighet att knyta sociala kontakter samt ta del av Sigtunas kulturutbud.

Målet med projektet är att motverka ensamhet och isolering samt främja sociala kontakter för äldre. Äldre- och omsorgsnämnden har i kommunens Mål & Budget 2018-2020 fått i uppgift att vidta åtgärder för att komma åt detta problem och har därför startat projektet tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen.

- Det finns flera platser i kommunen där äldre både kan möta andra seniorer och ta del av kommunens kulturliv. Men många äldre känner inte till dessa platser. Det vill vi ändra på, säger Karsten Bjärbo, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden i Sigtuna.

Kommunen organiserar till exempel soppluncher med underhållning på fredagar i Kulturlänken och nu utökas dessa med seniorluncher även på tisdagar.

- Vi kommer också att genomföra en informationskampanj för att sprida kännedom om vilka möjligheter till lunch och gemenskap som finns i kommunen, säger Kristina Holmberg, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

Kommunen har gjort en sammanställning av platser där lunch och samvaro erbjuds. Sammanställningen annonseras i Sigtunabygden, på kommunens hemsida och i andra kanaler för att nå ut till så många seniorer som möjligt.

Informationskampanjen genomförs i två omgångar – först i månadsskiftet mars/april och därefter i augusti/september 2018.

Länk till pressbild. Foto: Kari Kohvakka/Sigtuna kommun

För mer information, kontakta:

Karsten Bjärbo
Ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
070-891 61 60
karsten.bjarbo@sigtuna.se

Kristina Holmberg
Chef äldre- och omsorgsförvaltningen
08-591 263 51
Kristina.holmberg@sigtuna.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Vikarierande pressekreterare, Sigtuna kommun
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan