Bakläxa till restaurangerna vid livsmedelsinspektion

2018-03-26

Bara sex av tolv restauranger var utan avvikelser då Sigtuna kommuns livsmedelsinspektörer kontrollerade att maträtterna verkligen innehåller det som står på menyn.
- Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör.

Under samma dag kontrollerades sammanlagt 311 matställen i Stockholms län. 226 av serveringarna kunde intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn.
I Sigtuna kommun var det tolv restauranger som kontrollerades. De varor som inspektörerna undersökte var: parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.
- Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för. Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper, säger Magdalena Alehagen och berättar att Sigtuna kommun även valde att titta på hur restaurangerna lämnade allergiinformation. Där var det tre av tolv som fick anmärkning. Sammantaget kommer det att vara uppföljande kontroller på åtta av de tolv restaurangerna. Åtgärdar inte restaurangerna avvikelserna självmant kan kommunen använda förelägganden och viten som påtryckningsmedel.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan