Larz Eldbåge vann omröstning om konstverk i Sigtuna kommun

2011-09-20

Mellan den 24 augusti och 12 september har invånarna i Sigtuna kommun kunnat delta i omröstning om vilket konstverk som ska uppföras i centrala Märsta. Vinnare blev den lokala konstnären Larz Eldbåge. 

Hedy Jolly Dahlströms konstverk Blå urna, som varit placerad i vattendammarna tidigare, har vittrat sönder och togs därför ner under hösten 2010. Sigtuna kommuns invånare bjöds in att rösta om vilket konstverk som ska ersätta urnan. Kriterierna för att få rösta har varit att man är skriven i kommunen och är över 10 år.

Sex konstnärer inbjöds och har deltagit i tävlingen. Tre konstnärer är från Sigtuna kommun och tre konstnärer är bosatta på olika platser i Sverige. Konstnärerna som deltog i tävlingen var Eva Lange, Maria Ängquist Klyvare, Uta Jacobs, Anna-Karin Wetzig, Lars Erik Falk och Larz Eldbåge.

Sammanlagt röstade drygt 1300 personer via webben eller pappersenkät. Tävlingsbidragen presenterades så att man inte visste vilken konstnär som har gjort vilket verk.

Sigtunabon Larz Eldbåge tog hem första platsen med ”Blå form”.  Nu ska skulpturen tillverkas och färdigställas för att sedan sättas upp på platsen. Ambitionen är att konstverket ska bli uppsatt i år. Larz Eldbåge finns sedan tidigare representerad i kommunen. Bland annat på Steningehöjden med skulpturen ”Månen landar” och i Til med ”Bostäder”.

De sammanlagda kostnaderna för ett nytt konstverk, inklusive skisskostnader och omröstning, beräknas uppgå till 200 000 kronor.

- Det är positivt att så många konstnärer vill vara med och bidra till Sigtuna kommuns offentliga konst. Bidragen som lämnades in hade olika karaktär därför var det spännande att se vad invånarna fastnade för. Det känns extra roligt att det är en lokal konstnärs verk som kommer att uppföras. Jag tror att Larz Eldbåges ”Blå form” kommer att bli ett bra inslag i området, säger Anna Johansson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, i en kommentar.

Kontakt
Anna Johansson (s), ordförande Kultur- och fritidsnämnden, tfn 070-269 91 13
Karin Andén, kultursekreterare, tfn 08-591 261 80
Lars Palmér, chef kultur- och ungdomsenheten, tfn 08-591 262 57

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan