Kameror med ny smart teknik ska göra området kring Märsta station tryggare

2017-09-12

Sigtuna kommun sätter upp fem IR-kameror vid området kring Märsta station.

Märsta stationsområde är ett område som många kommuninvånare upplever som otryggt. Den senaste veckan har det bland annat varit ett väpnat rån mot Pressbyrån vid stationen.
Därför har Sigtuna kommun två gånger de senaste åren ansökt till Länsstyrelsen om att få ha kameraövervakning vid Märsta station, men har vid båda tillfällena fått avslag.
För att ha infraröda kameror behövs det däremot inget tillstånd.
- Vi ser och har länge sett behovet av kameraövervakning, försökt att få det men fått avslag. Nu har vi hittat ett bra alternativ. Vi ger oss aldrig när det gäller trygghetsfrågorna, säger Ibrahim Khalifa (S), kommunstyrelsens ordförande.
Idag sätts därför fem IR-kameror med en ny typ av teknik, så kallade intelligenta kameror, upp kring stationsområdet, för att göra området tryggare. 
- Genom de här kamerorna kan vi förhoppningsvis förhindra eller stoppa pågående icke önskade handlingar. De IR-kameror vi ska ha vid stationen har en ny smart mjukvaruteknik, så att vi med hjälp av olika algoritmer kan ”lära” kameran när den ska larma till larmcentralen. Kameran kan till exempel reagera på en fallande rörelse, och då sänder den ett larm till en operatör på larmcentralen som sedan gör en bedömning av händelsen, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef i kommunen.
Det kommer också att gå ut meddelanden från högtalare om att väktare är på väg, när kameran reagerar på de inlärda rörelserna.
De fem kamerorna vid stationsområdet kostar omkring 490 000 kronor.

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan