Här är årets kulturpristagare

2017-03-24

Kultur- och fritidsnämnden har utsett Sigtuna kommuns kulturstipendiat, kulturpristagare och Årets ungdomsledare. En enhällig nämnd utsåg följande stipendiat och pristagare:

Sigtuna kommuns Kulturstipendium 2016 tilldelas Sofia Zwahlen
Motivering:…
för att främja hennes ambitiösa konstnärliga ansats och mycket lovande konstnärliga utveckling. Stipendiet skapar även möjligheter för fortsatta studier utomlands, där hon kan utvidga sitt internationella kontaktnät inom konstvärlden.

Stipendiet är på 10 000 kronor.

Om Sofia Zwahlen:
Sofia är född och uppvuxen i Sigtuna. Hon har studerat konst under flera år på förberedande konst- och folkhögskolor och antogs i höstas till Kungliga Konsthögskolans femåriga program i Fri konst. Mycket av sin inspiration finner Sofia i Naturvetenskapen. Ofta handlar det om att skapa förutsättningar för betraktaren att agera och uppleva verket med kroppen. Att utforska den närliggande naturen är för Sofias del ett sätt att undersöka och fördjupa sig mer i naturens betydelse för sitt konstnärliga skapande.
För att skapa ännu bättre förutsättningar för sin konstnärliga utveckling kommer Sofia också under en del av utbildningen att söka utbyte utomlands för att upprätta internationella kontakter inom konstvärlden.

Sigtuna kommuns Kulturpris 2016 tilldelas Jeanette Leinonen

Motivering:…
för sitt helt ideella arbete med att planera och arrangera ”Sigtuna Mello” för personer med funktionsnedsättning. Arrangemanget har gett invånarna i kommunen möjlighet att komma och njuta av den fantastiska föreställningen!

Priset är på 10 000 kr.

Om Jeanette Leinonen:
Jeanette har under fyra år planerat och arrangerat ”Sigtuna Mello” och varje år läggs ribban högre och högre. Ambitionen är att utveckla arrangemanget ytterligare för att det år efter år ska hålla en hög klass. Det innebär bland annat att engagera kända artister, som Sofia Källgren och Jakob Stadell som medverkade i år och, och att kontakta sponsorer för att skapa bra förutsättningar. I år fanns möjligheter till green room på scenen och sminkös/stylist bakom scenen. ”Vikten för personer med funktionsnedsättning att få synas och höras och få bjuda på sig själva är det som jag anser vara största målet med denna Mello”, säger Jeanette.

Sigtuna kommuns pris till Årets ungdomsledare 2016 tilldelas Philip Alouch 

Motivering: ….
19-årige Philip Alouch, som engagerade sig som idrottsledare redan som 15-åring. Sedan dess har han hunnit bli både tränare och organisationsledare i Märsta IK. Genom att vara en god förebild inspirerar Philip andra ungdomar till att vilja bli ledare och visar även att man kan kombinera fritidsintresse med studier.

Priset är på 10 000 kr.

Om Philip Alouch:
Philip är förutom tränare och ledamot i styrelsen även spelare i Märsta IK:s A-trupp, (Div. 3). Philip planerar att börja studera juridik till hösten, och för närvarande jobbar han även extra som lärarvikarie på Valstaskolan. Philip har även varit en av krafterna och förgrundsfigurerna för U 17 laget, som från början på skoj kallades för ”Lost Boys”. Ett gäng glada fotbollsgrabbar som alla arbetar för varandra i laget och är ett mycket lyckat exempel på integration. Numer kallas de för Future Boys!

- Att få utse de här pristagarna är lika roligt varje år. Kultur- och fritidsnämnden var enig i besluten och alla tre blev uppringda direkt efter mötet på torsdagskvällen. De är verkligen värda uppmärksamheten för det fina resultat de hittills uppnått och jag hoppas att de också får motivation att fortsätta i samma anda framöver, säger Marie Axelsson,(S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun

Pressbilder
Sofia Zwahlen (foto: privat)
Jeanette Leinonen (foto: privat)
Philip Alouch (foto: privat)

Kontaktpersoner
Monica Fries
Föreningskonsulent
Telefon: 070-085 1560
e-post: monica.fries@sigtuna.se


Sara Bertilsson (S)
Politisk sekreterare
Telefon: 070-420 01 11
e-post: sara.bertilsson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan