Lärare i Sigtuna kommun nominerade till nationellt pris

2015-08-26

Hon får killar, som aldrig tidigare ens haft tanken på att gå in i ett kök, att laga mat även på sin fritid. Hon får elever som bara bott i Sverige i en månad, att våga skriva blogg. Och, hon får respekt och förtroende tillbaka.
Charlotta Ekström, eller Charlie som alla kallar henne, är hem- och konsumentkunskapslärare för nyanlända i Valstaskolan och nominerad till det prestigefyllda lärarstipendiet Guldäpplet.

80 lärare runt om i Sverige har nominerats till Guldäpplet 2015, fyra av dem är verksamma i Sigtuna kommun: Arian Asinger på Ekillaskolan och Mikael Larsson, Henrik Carlsson och Charlotta Ekström på Valstaskolan.
- Jag blev verkligen jättejätteglad och stolt när jag läste mejlet där det stod att jag var en av de nominerade. Det finns ju så många som är så duktiga! säger Charlie Ekström, som har arbetat på Valstaskolan i 14 år.

Testar tills de kan

Att hon brinner för sitt arbete går inte att ta miste på, hon fullständigt bubblar av entusiasm när hon berättar om sina elever, som går i årskurs 7-9, och hur de lär sig med hjälp av IKT (informations- och kommunikationsteknik).
- IT är ett fantastiskt verktyg. Vissa av mina elever har aldrig använt en dator eller läsplatta tidigare, men de är inte rädda att testa utan provar sig fram tills de kan. Jag lägger in appar som de kan träna svenska med, för det är ju framför allt språket som vi jobbar med på lika sätt.

Flippar klassrummet

Tydlighet och glädje är två nyckelord som Charlie Ekström använder för att beskriva sin pedagogik. Hon berättar att hon ofta lägger ut en film på vad de ska göra på nästkommande lektion (detta kallas för det flippade klassrummet), så att eleverna kan titta på klippet innan och i lugn och ro förbereda sig. Om de exempelvis ska baka, behöver eleverna lära sig typiska begrepp som exempel vispa, röra och hälla. Vissa ord finns på elevernas olika modersmål, och andra inte.
- Ska vi till exempel använda spisen, och du för det första aldrig har sett en spis förut och för det andra inte kan svenska, är det mycket lättare att förstå och lära dig hur du ska göra om du får se en filmsnutt där jag visar och berättar samtidigt. Och du kan titta på den om och om igen så många gånger du behöver. Eleverna får också göra egna filmer, där de till exempel lagar mat från sina hemländer.

Vill sprida goda exempel

Charlie Ekström har också startat en blogg, www.fbkvalsta.se, där eleverna i förberedelseklasserna brukar eller lägga ut texter, filmer och ljudfiler som de är stolta över. Där finns också information om saker som rör skolan, på både svenska och andra språk.
- Mina elever känner att jag bryr mig – på riktigt. Att jag är intresserad av dem.
Guldäpplet är ett lärarstipendium som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT, arbetar inkluderande och bidragit till kollegernas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Priset har delats ut sedan 2002 och i juryn sitter representanter från bland annat Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting och Specialpedagogiska skolmyndigheten.
- Mitt mål är att sprida fler goda exempel på hur man kan använda IKT i undervisningen, säger Charlie Ekström.

Pressbild Charlie Ekström, foto: Sigtuna kommun

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan