Grattis – du har en tonåring!

2018-10-03

Att vara tonåring är inte alltid enkelt. Inte heller att vara tonårsförälder.
Därför bjuder Sigtuna kommun in till en föreläsnings- och diskussionskväll under rubriken ”Grattis – du har en tonåring!”
- Att vara tonårsförälder ska inte kännas som ett misslyckande, säger Ulrica Leffler, kurator på Familjecenter och en av de som medverkar under kvällen.

Torsdagen den 11 oktober mellan klockan 18-21 kommer bland annat ämnen som nätkränkningar, droger och föräldraskap att tas upp i Forum, Märsta.
- Det här är ett bra tillfälle att få koll på vad som pågår i ungdomarnas värld. Sen tycker vi att det känns jätteviktigt att berätta om vilka möjligheter till råd och stöd som finns i kommunen, för såväl tonåringarna som för deras vårdnadshavare, säger Ulrica Leffler.
För, råd och stöd finns att få. Gratis dessutom.

Ulrica Leffler arbetar som kurator på Familjecentrum i Märsta och träffar många tonårsföräldrar.
- Vi pratar mycket om dialogens betydelse, säger Ulrica Leffler och förklarar:
- Alla relationer bygger på att det finns en bra dialog. Men den kommer inte alltid av sig själv. Ibland krävs det att du övar, övar och övar för att förbättra den. Och de gånger samtalet kanske varit mindre lyckat, måste du som förälder försöka acceptera och reparera det. Istället för att känna dig misslyckad, vilket tyvärr är en vanlig känsla, är det viktigt att du försöker ha en dialog med din tonåring om varför det inte blev bra. Det lär sig ungdomarna också av. Att de får se att det går att vara arg eller ledsen eller osams men att det också går att gå vidare.

Många av de som kommer till Ulrica Leffler och hennes kollegor vill gärna ha konkreta råd. De kanske känner att de inte finns någon tid över för den där viktiga dialogen, eller att de inte når sin tonåring över huvud taget.
- Ofta handlar det om att vi hjälper till att medvetandegöra dem om olika saker. Till exempel: Finns det några tillfällen när ni faktiskt är tillsammans? Ni kanske åker bil ihop ibland? Ta då vara på den stunden! Ibland kanske det till och med kan vara så enkelt som att en morot eller ett äpple är lösningen. Din tonåring kanske är sur och vresig när ni ska prata för att det behövs påfyllning av energi efter en hel dag i skolan och fritidsaktiviteter efter det. Ofta går det lättare att ha en dialog när den vuxne sätter sig in i tonåringens situation.

Några av de vanligaste ärendena som föräldrar kommer till Familjecenter med, handlar om samarbetssvårigheter mellan föräldrarna, oavsett om de är frånskilda eller inte, och om oro kring tonåringens umgänge.
- Jag tycker att det är viktigt att belysa att alla har sin oro, det som för vissa känns futtigt är stort för andra. Här tar vi allas oro på lika stort allvar.

Program för ”Grattis – du har en tonåring den 11:e oktober på Forum i Märsta:

18.00-18.45
Nätmobbing och etik på nätet – föreläsare Niclas Ottoson Tupsawad
18.45-19.00
Redovisning av Stockholmsenkäten – Sigtuna kommuns säkerhetssamordnare Marie Unander-Scharin

19.00-19.15
Kurator Ulrica Leffler från Familjecentrum och kurator Nina Mäkinen från Ungdomsmottagningen om vad de erbjuder för stöd till föräldrar och tonåringar

19.15-19.30
Tonåringarnas fritid - Ung i Sigtuna med Fältarbetarna

19.30-20.00
Mingel bland utställarna

20.00-20.15
Vikten av vuxennärvaro - Nattvandring.nu

20.15-20.30
Mini Maria

20.30-21.00
”Ungdomar, droger och föräldraskap” med polisen Magnus Carmelid

 

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan