Fler i arbete när kommun och företag samarbetar

2017-04-19

Tusentals resenärer som reser via Arlanda varje dag måste äta. Då behövs personal som lagar maten. Ett nytt samarbete mellan företag och kommun ordnar så att ingen behöver gå hungrig.

Scandinavian Service Partner, SSP, driver restauranger, kaféer och barer och har omkring 300 anställda på Arlanda. Nu har SSP i samarbete med kommunala Jobbcenter, som hjälper folk ut på arbetsmarknaden, anpassat sin verksamhet för att kontinuerligt kunna utbilda ny kökspersonal.

Köksutbildningen innehåller både teori- och praktik. Jobbcenter validerar och godkänner elevernas kunskaper löpande under utbildningstiden.

- Vi gör ett vanligt restaurangkök tillgängligt för utbildningen, och SSP håller både i praktiska och teoretiska moment. Jag hoppas att vi regelbundet ska kunna anställa elever som gått utbildningen. Det råder brist på servicepersonal och genom utbildningen vill vi bidra till att skapa en ny väg in i branschen och samtidigt erbjuda jobb till unga som vill arbeta. Utbildningen håller ett högt tempo och vi går fort framåt jämfört med en vanlig restaurangskola, säger Michael Wahlbom, executive chef på SSP.

Från Sigtuna kommuns sida är det arbetsmarknadskoordinator och jobbagent Agnes Arnborg som varit med och tagit fram utbildningen.

- Min tanke framöver är att vi ska initiera fler liknande samarbeten inom andra branscher, exempelvis inom lager och servering- och konferens. Grundtanken är att fokusera på bristyrken i vår kommun och genom validering förbättra den långsiktiga matchningen för individer som varit i ett längre utanförskap, säger hon.

Under våren utbildas sex personer som efter avslutad kurs med godkänt resultat kommer att erbjudas prov- eller tillsvidareanställning hos SSP.

- Vi arbetar hårt i Sigtuna kommun för att få fler i arbete. Detta är ett lysande exempel på våra insatser för att ge medborgare möjlighet till egen försörjning och större egenmakt, säger kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S).

Om utbildningen

  • Utbildningen riktar sig till personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och uppbär försörjningsstöd.

  • SSP har genom intervjuer hittat personer som är motiverade att gå utbildningen.
  • Jobbcenter är en Sigtuna kommuns verksamhet som ger stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden och hjälper dem till jobb. Jobbcenter erbjuder validering av kunskaper, personlig coachning, handledarstöd och nu också samarbeten kring utbildningar.

 

Kontaktpersoner
Henrik Josephson, Tf pressekreterare
Telefon: 08-591 260 24, 073-661 35 98
E-post: henrik.josephson@sigtuna.se

Lydia Wefer (S), politisk sekreterare
Telefon: 08-591 260 06, 070-085 15 29
E-post: lydia.wefer@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan