”Vi vill visa att vi tror på ungdomarna och ser dem”

2015-08-14

En av de första åtgärderna i Trygghetspaketet, som Sigtuna kommun lanserade i början av sommaren, var att rekrytera två fältarbetare. Nu är de på plats; Fanny Dahl, 23, och Viktor Nekmouche, 28.

Viktor Nekmouche och Fanny Dahl har bara varit anställda några dagar men är redan i full gång med sitt arbete. Nu i början blir det mycket planeringsarbete, administration och nätverkande.
I slutet av oktober är det meningen att verksamheten ska vara igång på riktigt.
Förutom att fältarbetarna ska bygga upp ett brett kontaktnät och en bra relation med kommunens ungdomar, ser de att samverkan med till exempel brandkåren, polisen, fritidsgårdarna och skolorna är en väldigt viktig del av arbetet, och de har redan planerat en workshop ihop med flera av parterna.

Kommer anställa några av kommunens ungdomar

Tanken är att Viktor Nekmouche och Fanny Dahl ska ha varsitt team om tre-fyra personer som är ute på kvällarna och känner av läget runt om i kommunen, peppar, stöttar och finns till hands för ungdomarna. De kommer att anställa några av kommunens unga invånare som känner till områdena och ungdomarna.

"Klickade bra med dem"

Viktor Nekmouche är född och uppvuxen i Uppsala med en marockansk pappa och en finsk mamma. Han har bland annat gått hälsopedagogiska programmet, där han har en examen i pedagogik och även läste folkhälsovetenskap. Han har arbetat som Securitas-vakt på Arlanda, som bandydomare och på en fritidsgård i Gävle. Och, som vikare på Ekillaskolan.
- Jag hade egentligen tänkt fortsätta plugga men jag tyckte att det var så kul att jobba med ungdomarna i skolan att jag kände att jag ville fortsätta med det. Det var kidsen som gjorde att jag tog det här arbetet. Jag kände att jag klickade bra med dem. Jag kände att jag ville ge dem så mycket mer än det jag hann på lektionerna, säger Viktor.

Vill hjälpa och uppmuntra

Fanny Dahl fyller i:
- Vår inställning är att alla kan göra något av sitt liv. Alla har inte samma förutsättningar, det kan vara trassligt i hemmet eller svårt i skolan, men med lite hjälp kan alla alltid utvecklas och hitta sin väg. Vi hoppas kunna vara en del av den hjälpen. Vi vill uppmuntra ungdomarna och visa att vi tror på dem.
Fanny Dahl är född och uppvuxen i Värnamo, utbildad beteendevetare vid Mälardalens Högskola och har jobbat med barn och ungdomar med neuropsykologiska funktionshinder som till exempel Aspergers syndrom. Hon har också tränat och coachat ungdomar i volleyboll och är fortfarande aktiv som lagkapten för Solna VBK.
- Vi kommer inte bara lägga kraft på de som bråkar och hörs mest. Det finns många som mår dåligt men som drar sig för sig själva också. Vi vill jobba för att alla ska känna sig sedda, säger hon.

Motiverande samtal

Att komma med pekpinnar, förbud och måsten tror inte Viktor och Fanny på. De vill istället ha motiverande samtal så att ungdomarna själva kommer på vad som är bra för dem.
- Det här är ett långsiktigt arbete och det får ta den tid det tar, säger Viktor och tillägger:
- Lyckas vi få en enda person att inte falla in i kriminalitet eller droger är det värt allt.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

 

 


 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan