En chock för alla

2011-09-21

PRESSMEDDELANDE 2011-09-21

Sigtuna Kommun om de döda småpojkarna

En tragisk händelse som chockat hela kommunen. En händelse som inte får inträffa och som man inte i sin vildaste fantasi förväntat sig. Så sammanfattar Eva Hamberg, trygghetschef i Sigtuna Kommun fallet med de två döda småpojkarna.

Ännu saknas mycket fakta om denna tragiska ändelse. Därför bör man vara mycket försiktig att dra för snabba slutsatser om hur och varför det inträffat.

- Den här veckan har vi arbetat enormt intensivt med att ta hand om både barn, föräldrar och personal i den berörda skolan och förskolan. Ingen är oberörd av det som hänt, säger Eva Hamberg.

Mamman med två barn fyra och åtta år gamla var inte kända sen tidigare inom kommunens socialtjänst. Så sent som innan skolavslutningen deltog mamman i förskolans heldagsutflykt och några dagar senare var hon med på ett utvecklingssamtal med den fyraårige sonen.
Förskolan hade täta och mycket positiva kontakter med familjen.
I samband med skolavslutningen meddelade mamman att fyraåringen skulle komma tillbaks till förskola i samband med skolstarten den 22 augusti.

Här följer ett utdrag ur barn- och ungdomsförvaltningens logg för arbetet från den 22 augusti.

22 augusti
Skolorna startar. åttaåringen och fyraåringen kommer inte till skolan och förskolan.
Skolpersonalen ringer till mamman men får inget svar.
Mamman sms:ar skolan och säger att sonen är sjuk.

28 augusti
Personal från förskolan möter mamman i Sigtuna stad och frågade när fyraåringen kommer tillbaka. Mamman svarar att han inte kommer tillbaks riktigt än men att hon kommer att höra av sig.

30 augusti
Skolan ringer mamman igen men får inget svar.

31 augusti
Mamman sms:ar skolan och berättar vad sonen har för sjukdom.

Månadsskiftet augusti-september
Förskolan ringer 4-5 gånger. Inget svar.

2 september
Skolan sms:ar mamman och frågar om pojken men får inget svar.

7 september
Skolan skickar ett brev till mamman där det står att åttaåringen har skolplikt och att skolan kommer att kontakta socialen om inte mamman hör av sig.

12 september
Skolan ringer mamman men får inget svar.
Förskolan ringer till pappan som säger att mamman har nytt telefonnummer. Man ringer nu på det nya numret men får ingen kontakt.

13 september
Skolan ringer till Socialförvaltningen och berättar att pojken inte dykt upp efter sommarlovet och att de inte får tag i mamman. Samma dag gör läraren tillsammans med annan skolpersonal hembesök hos familjen. De ringer på men ingen öppnar.
Skolan bestämmer sig för att skicka en orosanmälan till Socialförvaltningen vilket görs samma dag.

15 september
Orosanmälan inkommer till Socialförvaltningen

- Vi väljer att gå ut med den här loggen för att visa exakt hur kommunen agerat. Vi konstaterar att det är enligt de rutiner vi har och att en orosanmälan är just en anmälan om oro. Hade vi fått rapporter om eller indikationer på missförhållanden hade naturligtvis anmälan varit kraftfullare och därmed lett till ett annat agerande, säger Eva Hamberg.

Det kommer att ske en översyn av Sigtuna kommuns sätt att sköta ärendet.

- Antingen blir det ett så kallat Lex Bobby-ärende som Socialstyrelsen sköter eller så blir det en intern översyn. Men att vi måste naturligtvis lära oss allt vi kan av den här typen av exceptionella händelser, säger Eva Hamberg.

För mer information:

Eva Hamberg, trygghetschef
eva.hamberg@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan