De prisas för sitt ekologiska utbud

2018-11-15

Hotell Kristina och Stora Coop Märsta är vinnare av Ekoutmaningen 2018 då de har det bästa ekologiska utbudet bland Sigtuna kommuns restauranger respektive livsmedelsbutiker.
- Jag är imponerad av den ambition företagen uppvisat och de konkreta förbättringar vi sett de senaste åren, säger Mathias Forsberg, Näringslivschef på Sigtuna kommun.
 

För femte året i följd prisas deltagare i Ekoutmaningen.
Det är Sigtuna kommun som gett i uppdrag till Ekomatcentrum att kartlägga utbudet av hållbart producerad mat i kommunen. Under hösten har inventering av eko-vänliga varor och intervjuer med personal gjorts på nio livsmedelsbutiker och ett 40-tal restauranger och caféer.
 

- Ekoutmaningen är ett bra sätt för kommunen att utmana företagen att stärka sitt arbete med hållbarhet och ekologiskt tänkande, säger Mathias Forsberg.

Och visst är det flera näringsidkare som börjat tänka betydlig mer hållbart.
Till exempel belönas Matöppet Rosersberg med Årets raket för att ha ökat sitt ekologiska utbud med 63 procent sedan 2017.

Utbudet hos Stora Coop i Märsta var det dock ingen som kunde toppa.
I butiken finns 386 ekologiska produkter och av de 45 inventerade ekologiska produkter som Ekomatcentrum tittat på hade butiken en hundraprocentig täckning.
Så här lyder motiveringen till vinnaren i Ekoutmaningen 2018, Stora Coop Märsta:

”KRAV-certifierad butik med mycket höga ekologiska ambitioner. Brett och pålitligt utbud av ekologiska livsmedel. Bästa utbudet av kött, chark, ekologiska färdigrätter samt Fairtrade-märkta produkter.”

För att konsumenterna enkelt ska kunna hitta de hållbart producerade varorna och göra miljövänliga val, är det viktigt med tydlig skyltning och hyllmärkning.
I den kategorin är Willys Märsta, som har 246 ekoprodukter i sin butik och där 96 procent av de 45 inventerade ekoprodukterna finns på hyllorna, bäst i kommunen.

Bland restaurangerna i kommunen har Hotell Kristina det bästa ekologiska utbudet.
Motiveringen lyder:
”För ett positivt och träget arbete med att öka det ekologiska utbudet i sin verksamhet. Hotell Kristina går i bräschen och sätter Sigtuna på kartan som en hållbar destination för besökande och boende i kommunen.”

Pristagarna hyllades idag, torsdag 15 november, under Näringslivslunchen som arrangeras av Sigtuna kommun i Kulturlänken i Märsta.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan