Den blomstertid är redan här

2015-06-09

Efter många års arbete har tre av Sigtuna kommuns naturreservat plötsligt börjat blomma.  Både ängsnycklar, kungsängsliljor, kattfot och blå viol finns numera att beskåda.

- Blommor är betydligt svårare att få tillbaka än till exempel fåglar. Jag hade nog trott att det skulle ta ännu längre tid, men jag är så glad att vårt arbete betalar sig, säger Sigtunas kommunekolog Jan Franzén.

Ett långsiktigt arbete, tålamod och kor, det är det som varit nyckeln till ängsnyckeln som plötsligt bara stod där mitt framför ögonen på Jan Franzén under hans söndagspromenad i Askarehage.

Ängsnyckeln, som är en fridlyst orkidéväxt, kan bli upp till en halv meter hög och blommorna är svagt rosa, gulvita eller karminröda.

- Först såg jag en. Jag blev lite förvånad för jag trodde inte att de skulle dyka upp redan i år. När jag sedan aktivt började titta efter dem såg jag nog omkring 50 stycken. De stod ganska utspritt, alla jag såg var röda och kring 15 cm höga. Jag kände hur stora smilet spred sig. Vi har gjort rätt, vår naturvård har lyckats, berättar Jan Franzén.

Ängsnyckeln blommar en dryg månad till och den som vill se den ovanliga blomman behöver bara följa Askareleden, längs nya spången, i Askarehage.

I reservatet på Munkholmen är det rekordmånga kungsängsliljor. Jan Franzén har aldrig tidigare räknat till så många exemplar av Upplands landskapsblomma som nu, omkring 500 har han sett.

Även reservatet i Rävsta levererar i år. Vid den norra entrén har såväl kattfot som blå viol dykt upp igen, efter att inte ha funnits på många, många år.

- I Askarehage och Munkholmen har vi arbetat i omkring tio år och i Rävsta närmare tjugo – och nu ser vi resultaten. Vi har restaurerat de igenväxta betesmarkerna genom att låta kor och hästar beta där. Det krävs ett nära samarbete med djurägarna för att det ska fungera. Djuren får inte trampa sönder marken eller beta för hårt, förklarar Jan Franzén.

Det är fritt fram att besöka reservaten och njuta av blomprakten när som helst.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan