Åtta veckors tävling – 65 procent lägre matsvinn

2016-11-23

Under åtta veckor har Svinnkampen pågått i Sigtuna kommuns skolor och förskolor. Tävlingen har resulterat i att andelen mat som barnen kastat minskat – och det rejält.
- Att involvera barn och unga i arbetet för en mer hållbar framtid är nödvändigt och det har varit glädjande att se engagemanget och kämpaglöden hos våra elever., säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

 
Under de åtta veckor som kampen pågått har segrande Karusellen, som vann bland förskolorna, minskat svinnet från 17 gram per barn och dag till sex, en minskning med hela 65 procent.
Eddaskolan, som var bäst bland alla skolor, har kastat i snitt 9 gram mat per elev och dag, att jämföra med 19 gram under motsvarande tid i fjol. De har alltså mer än halverat sitt svinn.
- Det har varit kul att arbeta med Svinnkampen. Vi i elevrådet har jobbat med att ta fram bilder på hur mycket mat man ska ta på tallriken. Bilderna har suttit i matsalen. Jag har också pratat om det, att inte slänga mat, hemma med min mamma och pappa. Mamma har blivit bättre på att slänga mindre, pappa är precis som förut., berättar elevrådsrepresentanten Nicole Dixon i klass 3B i Eddaskolan.

Matsvinnet i skolor och förskolor är ett nationellt problem och enligt Livsmedelsverket kastas cirka tio procent av varje barns måltid i soporna vilket i snitt betyder ungefär 30 gram per elev.
I Sigtuna kommuns skolor och förskolor kastades förra året mat för 1,1 miljoner kronor. För att få bukt med den stora mängd mat som gick till spillo tog Barn- och ungdomsnämnden i våras beslutet att införa en tävling, Svinnkampen.
Reglerna var enkla; den skola respektive förskola som kunde visa upp lägst antal kg kastad mat i förhållande till antal barn vann äran – samt 20 000 kronor.

- All mat som slängs i kommunens skolor är varken bra för arbetet för en hållbar framtid eller ekonomin. Därför är det viktigt att man tidigt gör barn medvetna om konsekvenser med matsvinn när det gäller miljöproblem och resursslöseri. Det är roligt att se att projektet med Svinnkampen varit framgångsrikt, det bådar gott för framtiden, säger Pernilla Bergqvist (L), initiativtagare till tävlingen.
Då halva tiden av Svinnkampen passerat fick skolorna och förskolorna en rapport om vilka som låg i topp och vilka som behövde göra en uppryckning.

På Galaxen, som kom tvåa bland kommunens skolor, har klasserna pratat mycket om hållbar utveckling, såväl ekonomiskt och socialt som etiskt och kulturellt De har bland annat också diskuterat vilken miljöpåverkan olika mat har på miljön och hur det ser ut i världen med tillgång till mat.
På S:t Pers skola, som kom trea, motiverades barnen lite extra genom en Svinnkamp inom skolan också. De märkte nämligen att de äldre barnen kastade mer mat än de yngre, så alla årskurser fick varsin hink som de skulle skrapa av tallriken i, för att på så vis kunna se vilken årskurs som var bäst på att slänga minst.
I förskolan vann Karusellen före Ymer och Nyborgen. I Skolan vann Edda före Galaxen och S:t Per.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Robert Andersson
Politisk sekreterare (L)
073-666 53 91
robert.andersson@sigtuna.se
 
 
 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan