Nya demensboendet Arhem satsar på konst

2016-01-18

När minnet blir allt sämre och språket försvinner kan konst vara en stor hjälp. Det har de fyra nyöppnade demensenheterna på Arhem i Märsta tagit fasta på. I samarbete med Sigtuna Museum & Art kommer äldreboendet erbjuda såväl brukare som allmänhet konstupplevelser och olika temautställningar.
 - Vi vill att människor ska komma till Arhem för att titta på konsten, mingla och umgås. Vi vill att det ska vara ett öppet och härligt boende, där brukarna ska kunna uttrycka sig genom konsten, säger Birgitta Enblom, verksamhetschef för äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Enligt forskning kan upplevelsen av konst och praktiskt konstnärligt arbete bidra positivt till hjärnans aktivitet och flexibilitet och vara ett bra uttryckssätt för människor med demenssjukdom. Skapandet har visat sig kunna locka tillbaka färdigheter som dementa har förlorat.
Bland annat har Museum of Modern Art i New York gjort ett uppmärksammat projekt genom att arbeta med att göra konst tillgängligt för personer med demens.

- Under hela hösten har vi sett fina exempel på detta. Ett av våra andra särskilda boenden för människor med demenssjukdom, Hemskogen, har haft regelbundna besök av en kommunal dagmamma och hennes barn. Brukare och barn har då ritat och målat ihop. Till exempel har en tvåårig flicka blivit vän med en dement dam, och trots att ingen av dem egentligen har något språk, ser vi plötsligt att de pratar med varandra medan de ritar tillsammans, berättar Birgitta Enblom som ligger bakom satsningen på konst på de nybyggda enheterna på Arhem.

Sammanlagt 36 lägenheter för de med demenssjukdom, fördelade på fyra enheter, har öppnats och den första konstutställningen har temat årstider. Varje enhet har fått en egen årstid. Förutom tavlor med årstidsrelaterade motiv, är möblerna målade i färger som ska associera till respektive årstid. Dessutom finns olika konstföremål utställda och upphängda, till exempel finns en cykel invirkad i regnbågsfärgat garn på plats för att representera sommar.

- Vi hoppas kunna erbjuda rundvandringar med lokala konstnärer som berättar om sin konst och, under professionell ledning, ha kurser för de boende så att de ska få uttrycka sig genom konsten.  Arhem bjuder på stora utrymmen och samlingssalar, så det finns verkligen möjligheter. Jag kände direkt när jag gick genom de otroligt vackra korridorerna, att här, här vill jag få in konst, säger Birgitta Enblom.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan

Pressbild