”Det skulle vara kul att få tävla för Svenska friidrottslandslaget”

2015-09-10

Som 17-åring flydde Amanuel Gergis från Eritrea till Sverige.
Han mötte ensam ett nytt land och ett nytt språk.
Nu, ett år och åtta månader senare, går han på samhällsvetenskapsprogrammet på Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun och har dessutom just tagit JSM-guld på 5000 meter löpning.

Amanuel Gergis, 19år, har alltid varit målmedveten. När han bodde i Eritrea gick han upp klockan 05.30 för att hinna träna löpning innan skolan började.
När han åkte med det Eritreanska ungdomslaget till Tyskland för att tävla hade han bestämt sig. Han skulle vidare till Sverige, där han skulle söka asyl. Han hade läst en del om Sverige och tyckte att det verkade vara ett humanitärt land, till skillnad från hemlandet som anses vara en av världens hårdaste diktaturer.
- Jag vet att jag förmodligen aldrig kommer kunna åka tillbaka till Eritrea. Min förhoppning är att bli svensk medborgare. Jag vet att det kan ta tid men det är min önskan. Det skulle vara kul att någon gång få tävla för Svenska landslaget.

För några veckor sedan var Amanuel med på junior-SM i friidrott. Han kom hem med två medaljer, ett guld på 5000 meter och ett silver på 1500 meter i klassen P19.
Amanuel tävlar för Hässelby SK men tränar oftast själv i Märsta, där han bor och går i skolan. Han tycker att det tar för mycket av hans tid att åka så långt för att träna, att resan skulle stjäla viktig tid från hans studier. För Amanuel är skolan lika viktig som träningen.

När han kom till Sverige, kom han till Sigtuna kommun - och här har han blivit kvar.
-Det var lite svårt i början, att komma till ett helt nytt land, inte känna någon, inte ha så mycket att göra på dagarna, inte kunna språket. Det bor inte så många eritreaner här så det fanns ingen jag kunde prata med. Men jag ville så gärna få stanna kvar här och kunna få en bra utbildning och ett bra liv, jag hade bestämt mig för att klara det. Jag tror att har du ett mål så lyckas du integrera dig. Nu trivs jag jättebra.

Efter bara någon månad i Sigtuna kommun började Amanuel i skolan och då blev det mesta lättare. Efter några månaders orolig väntan fick han också beskedet att han fått permanent uppehållstillstånd.
- Nu har jag fått kompisar, tränar, pluggar (Amanuel går SamSam) och har en lägenhet. Jag är väldigt tacksam för hur allt blivit. Jag har fått ett bra mottagande och kommunen har gjort allt för mig. Jag har alltid fått stöd när jag undrat över något eller velat ha hjälp med något.

Amanuel bor i en av Sigtuna kommuns två träningslägenheter för ensamkommande med uppehållstillstånd. Han bor ihop med en kompis.
- Det funkar bra. Min kompis kom hit ensam för tre år sedan från Somalia. Vi trivs ihop. Vi förstår varandra bra eftersom vi har liknade erfarenheter, det gör att vi känner empati för varandra. Men jag har kompisar som är uppvuxna här i kommunen också. För mig spelar det ingen roll varifrån en människa kommer.

Foton på Amanuel Gergis:
http://sigtuna.se/Global/Pressmeddelanden/Amanuel%20Gergis%201.JPG

http://sigtuna.se/Global/Pressmeddelanden/Amanuel%20Gergis%202.jpg

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan