90 nyanlända barn berättar

2016-01-21

Ett foto på ett kärt husdjur som lämnats kvar i hemlandet. En docka. En mobiltelefon.
90 barn som nyligen kommit till Sverige och Sigtuna kommun har visat och berättat om sådant som betyder mycket för dem.
Detta blir nu både en föreställning och en utställning.


Samtliga förberedelseklasser i Sigtuna kommun, från låg- till mellanstadiet och några högstadieklasser, bjöds i höstas in till ett berättarprojekt som biblioteket i Sigtuna höll i.
Omkring 90 nyanlända barn har varit med i detta och de fick i uppgift att ta med sig något som betyder mycket för dem, som är eller var varit en viktig del av deras liv, som de skulle beskriva och berätta om.
- Det har varit väldigt fin stämning under de här berättarstunderna. Alla lyssnar och när det behövs hjälper de varandra att hitta ord och stöttar. Någon har tagit med sig foto en vän som är kvar i hemlandet, någon annan har tagit med en leksak. Emellanåt har det varit väldigt starka berättelser. Jag blev till exempel väldigt gripen av en tonårskille som visade en teckning som han gjort av sin mamma och sedan, på stapplande svenska med otroligt kärleksfullt, berättade vad hon betydde för honom, berättar Paula Norrlid, barnbibliotekarie och projektledare.

Barnens föremål har fotats av och kommer att bli en utställning som kommer att vandra runt och visas på samtliga fyra bibliotek i Sigtuna kommun. Bredvid fotona har barnen skrivit egna förklarande texter. Utställningen har vernissage på måndag 25 januari på Märsta bibliotek i Kulturskolans lokaler.
Vid samma tillfälle kommer Johan Theodorsson, dramapedagogen som arbetat med barnen att bjuda på en berättarföreställning som baseras på barnens berättelser.

Alla deltagare är inbjudna.

-Det här projektet har handlat om identitet och språk. De nyanlända barnen, de har varit här alltifrån någon vecka till ett år, har i detta fått arbeta med språket både muntligt och skriftligt. Och det kanske viktigaste, de blir lyssnade till och känner sig sedda. Det har varit högt och lågt, men allas berättelser är viktiga, säger Paula Norrlid.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.Jernberg-carlson@sigtuna.se

 

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan