Kontaktpersoner och kontaktfamiljer

Barn och ungdomar behöver ibland stöd av flera vuxna i sin omgivning. Kontaktpersoner och kontaktfamiljer är vanliga människor med tid, engagemang och förståelse för barn och unga.

Vad är en kontaktperson?

Att vara kontaktperson är en viktig insats som kommer att betyda mycket för ett barn eller ungdom. En eller ett par dagar i veckan gör ni någonting meningsfullt tillsammans. Du en trygg och stabil person som träffar ett barn/ungdom regelbundet på din fritid för att till exempel stödja i vardagssituationer, umgås genom fritidsaktiviteter eller vara den som lyssnar.

För att bli kontaktperson är du minst 18 år. Du har god omdömesförmåga samt känner att du har både tiden och engagemanget att finnas där för en annan människa. Du har ett genuint intresse för andra människor och en stark önskan om att få göra skillnad. 

Vad är en kontaktfamilj?

Att vara kontaktfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem. Vistelsen hos er kan se ut på olika sätt. Vanligtvis rör det sig om ett eller ett par tillfällen per månad, till exempel en helg eller vid lovdagar. Kontaktfamiljens huvudsakliga uppdrag är att få barnet att känna sig välkommet, uppskattat och tryggt i sin extrafamilj. Tanken är att familjen ska ta sig an barnet eller ungdomen under en längre tid och på så sätt bli en utökad del av barnets egna nätverk.

Hur gör jag för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj?

För att kunna avgöra din lämplighet för uppdraget genomför vi en intervju samt registerkontroller hos kronofogden, belastningsregistret, försäkringskassan och socialregistret. Du behöver inte bo i Sigtuna kommun, men barnen gör det.

Du får givetvis en ersättning. Vill du läsa mer om det kan du gå in på www.skl.se

Låter det intressant?  Maila din intresseanmälan med en kort beskrivning av dig själv och vilket uppdrag du är intresserad av. Se kontaktinformation till höger på sidan.
Använder du en mobil så hittar du kontaktuppgifterna längre ner på sidan.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation

Relaterade dokument