Finsk film på Biokällan

I samarbete med Nordisk Film Finland distribuerar Finlandsinstitutet ett antal finska filmer till svenska biografer och kommuner.

Varje vår och höst visar vi tre finska filmer på Biokällan i Märsta. Sigtuna kommun samarbetar med Finlandsinstitutet och Folkets bio. Filmerna är nyligen visade på finska biografer. Utbudet är allt ifrån komedier till drama och dokumentärer som blivit publiksuccèr.

26.2 klo 19 Olavi Virta-En öförglömlig röst

Olavi Virta – En oförglömlig röst berättar om en Finlands mest framgångsrika sångare genom tiderna. Olavi Virta (1915–1972, spelad av Lauri Tilkanen) var en man med en unik röst och karisma, och som tog sin samtid med storm. Hans dröm om en musikkarriär avbröts av vinterkriget men ändå lyckades han ta sig från fattigdom till toppen. Olavi Virta blev en älskad uppträdare och underhållare både på estrader och i filmer, men hans struliga privatliv ledde till slut till att han förlorade allt utom sin sångröst. 

Genre: drama. Regissör: Timo Koivusalo. Längd 2h 5min. I rollerna: Lauri Tilkanen, Malla Malmivaara, Raimo Grönberg, Lauri Maijala, Jonna Järnefelt, Vesa Vierikko, Martti Suosalo. Åldersgräns: 11.

26.3 En heavy resa (Hevireissu) 

Turo (Johannes Holopainen) bor i en liten by i finska Lappland och är sångare i ortens tuffaste (och enda) heavy metal-band. Bandet – som saknar både ett namn och egna låtar – har repat i 12 år men har inte haft ett enda gig än. En dag får bandet en unik chans att förverkliga sina drömmar och uppträda på Norges största heavy metal-festival. Där börjar en absurd och fartfylld roadtrip som inkluderar gravskändning, vikingahimlen och en beväpnad konflikt mellan Finland och Norge.

Genre: komedi. Regissör: Juuso Laatio och Jukka Vidgren. Längd: 1h 32min. I rollerna: Johannes Holopainen, Max Ovaska, Minka Kuustonen. Åldersgräns: 11.

16.4  Aldrig mer (Ei koskaan enää) 

Aldrig mer är en dokumentfilm som följer den finska rapparen Mercedes Bentsos (Linda-Maria Roine) liv, som präglas av utanförskap, drogmissbruk och våldsamma män. Låtskrivandet blir ett sätt för henne att få ut ångesten, och småningom lyckas hon också lämna de destruktiva kretsarna bakom sig och få grepp om sitt liv. Filmen berättar på ett särskilt berörande sätt om kvinnor, mammor och döttrar i olika åldrar, samt skildrar de kvinnliga rapparnas gemenskap inom en mansdominerad bransch.  

Genre: Dokument. Regissör: Aino Suni. Längd: 1h 8min. I rollerna: Linda-Maria Roine, Janne Raninen, Seppo Lampela. Åldersgräns: Under granskning.

Filmerna visas kl 19.00 och det finns fyra rullstolsplatser i biosalongen.

Biokällan, Stockholmsvägen 25, Märsta

 

 


 

 

 

 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation