Borgerlig vigsel

Ringar Foto Futureimagebank.com

Borgerlig vigsel

På kontaktcenter har vi vigselsamordnare som hjälper dig som invånare i Sigtuna kommun att boka tid för vigsel vare sig det är i Sigtuna rådhus eller kommunhuset. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiös förankring.

Att välja vigselförrättare

Längst ner på sidan finns en länk till kommunens vigselförrättare som är utsedda av Sigtuna kommun. Du kan använda vilken vigselförrättare du vill, även från andra kommuner. Det är länsstyrelsen som utser vigselförrättarna. De senast tillsatta får tidsbegränsat förordnande, och om man inte misskött sitt uppdrag eller själv väljer att avgå blir det förlängt.

Välja vigselplats

Det finns inte några regler eller bestämmelser för var ceremonin ska äga rum. I vår kommun är det dock vanligast med Sigtuna kommunhus, Sigtuna rådhus och Arlanda flygplats. Därutöver kan du själv välja andra platser. Om du önskar annan vigselplats bokar du den eller bestämmer var du vill vara och kontaktar sedan en vigselförrättare. Vigselförrättare har rätt att säga nej till det önskemål du har.

  • I Kommunhuset kan vigsel bokas under Kontaktcenters öppettider. Kontakta Sigtuna kommun för mer information och bokning.
    Telefon: 08-591 260 00, E-post: vigsel@sigtuna.se
  • Rådhuset kan bokas från 1/8 - 1/9, måndag-söndag, kl 12-16. Från den 6/9 gäller endast fredagar och lördagar 12-16. Kontakta Sigtuna kommun för mer information och bokning.
    Telefon: 08-591 260 00, E-post: vigsel@sigtuna.se
  • Arlanda Kontakta Arlanda Vip Service. 010-109 12 00, mer information finns på deras hemsida, klicka här.

Vilka intyg behövs

  • Hindersprövningsbevis
  • Intyg om vigsel

Kostnad

Kostnaden för lokalen är olika beroende på vilken plats man väljer.
I Sigtuna kommunhus är vigseln gratis.
För vigsel i Sigtuna rådhus är avgiften 1 400 kronor. Då ingår vaktmästare som ser till att lokalen är iordningställd, öppnar och stänger. Hen kan ofta ställa upp som vittne.
För andra platser gäller att du själv kollar kostnaderna. Vigselförrättaren har rätt att ta ut en ersättning för resor från brudparet, men inga ytterligare avgifter. Hen får ett arvode från länsstyrelsen som förordnat hen.

Vilka intyg behövs

Dessa beställer ni från Skatteverket och måste visas i samband med vigseln tillsammans med legitimation.Observera att intygen har begränsad giltighet (4 månader). Klicka här för att ansöka om hindersprövning.

Vittnen

Vid ceremonin ska två vittnen närvara . Vittnena ska vara fyllda 18 år och kunna visa legitimation. Klicka här för att se listan över vigselförrättare i Sigtuna kommun

Vigsel på finska

För information om borgerlig vigsel på finska, vänligen klicka här.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan
Relaterade länkar

Relaterade länkar